Persstemmen over Noord-Korea

(Tekening Ruben L. Oppenheimer) Oppenheimer, Ruben L.

Zuid-Korea heeft ook een afschrikmiddel nodig

Noord-Korea verklaarde gisteren dat het met ‘succes’ een volgende ondergrondse kernproef heeft uitgevoerd. Indien Noord-Korea niet wordt beperkt in het uitvoeren van deze proeven, hebben we binnenkort te maken met een land met kernkoppen op een intercontinentale raket. Het zal zich dan in een volledig andere klasse dan Zuid-Korea bevinden (...) en niet langer pogingen doen Zuid-Korea als gelijkwaardig te beschouwen, maar juist door middel van superioriteit op het Koreaans schiereiland de lotsbestemming van Zuid-Korea beïnvloeden. Zuid-Korea is niet in staat tot een substantiële reactie omdat het is gebonden aan het non-proliferatieverdrag en het Missile Technology Control Regime (een overeenkomst voor non-proliferatie van raketten, red.). Noord-Korea noemt zelfverdediging de beweegreden voor het hebben van kernwapens. Zuid-Korea heeft nu ook een afschrikmiddel nodig. Op het moment dat de republiek en het leven van haar burgers worden bedreigd, moeten we de problemen veroorzaakt door de nucleaire wapens en raketten van Noord-Korea het hoofd bieden door ons te realiseren dat we niet langer de de beperkingen van internationale verdragen kunnen accepteren.

Commentaar, The Chosun Ilbo (Zuid-Koreaanse, conservatieve krant)

Ga toch onderhandelen

Sommige experts claimen dat Noord-Korea steeds meer neigt naar oorlogsdreigingen en nucleaire chantage in een wanhopige poging de aandacht te trekken van de regering-Obama die vooral bezig is met dringende problemen als Afghanistan en Iran. Het Noord-Koreaanse nucleaire probleem staat daarbij eerder op het suddervlammetje. Maar het is onzin te beweren dat Noord-Korea probeert de spanningen te laten escaleren door provocatie op provocatie te stapelen. Als Pyongyang op het wereldtoneel meer op de voorgrond wil treden, zou het naar de onderhandelingstafel moeten terugkeren, eerlijk zijn nucleaire ontwapeningsovereenkomsten moeten uitvoeren, voordeel trekken van economische en diplomatieke toezeggingen (...) en zich begeven naar een toestand van ontspanning en vrede. Dit zijn de enige levensvatbare opties voor Noord-Korea om een fatsoenlijk en verantwoordelijk lid te worden van de internationale gemeenschap.

Commentaar, The Korea Times (oudste Engelstalige krant van Zuid-Korea)

Verwacht niets van China

Natuurlijk, in theorie kan China Kim Jong-il onder druk zetten om zijn kernwapens op te geven – het is machtig genoeg. Het punt is: China wil het niet. Peking doet niet moeilijk over een nucleair, antiwesters Noord-Korea. China vreest implosie van Noord-Korea en een toevloed van vluchtelingen naar Noordoost-China. Bovendien is het bang voor een verenigd, democratisch Korea, dat bevriend zal zijn met Amerika. China wil een Noord-Koreaanse marionettenstaat en daarom investeert het ook steeds meer in de Noord-Koreaanse economie, in plaats van mee te doen aan sancties. Dan Blumenthal en Robert Kagan, The Washington Post.