Noord-Korea lanceert twee testraketten

Met de lancering van twee testraketten heeft Noord-Korea de politieke spanning vanochtend verder opgevoerd. Enkele uren eerder had de Veiligheidsraad van de VN een scherpe veroordeling uitgesproken over de kernproef die het land gisteren heeft gehouden.

De twee raketten voor de korte afstand, met een bereik van 130 kilometer, werden volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap vanaf de oostkust gelanceerd in de richting van de Japanse zee, tussen het Koreaanse schiereiland, Rusland en Japan.

De ondergrondse atoomproef die Noord-Korea gisteren – naar eigen zeggen met succes – uitvoerde is internationaal scherp veroordeeld. De Amerikaanse president Obama noemde het nucleaire programma van Noord-Korea een ernstige bedreiging voor de internationale veiligheid. Hij zegde zijn Japanse en Zuid-Koreaanse collega’s onvoorwaardelijke steun toe bij de bescherming van hun landen. De VS hebben in beide landen troepen gestationeerd.

Volgens de VN-Veiligheidsraad, die gisteren in spoedzitting bijeen kwam op initiatief van Japan, is de nucleaire proef in strijd met de VN-resolutie waarin de eerste kernproef van Noord-Korea in 2006 unaniem veroordeeld werd.

Rusland en China, die zich terughoudend opstelden bij de lancering door Noord-Korea van een lange afstandsraket in april, reageerden gisteren fel op de kernproef. De Veiligheidsraad werkt aan een nieuwe resolutie om de jongste kernproef te veroordelen, eventueel gecombineerd met nieuwe, zware economische sancties, zoals de VS en Japan willen.

Zuid-Korea zegt zich snel aan te sluiten bij het zogeheten proliferatie veiligheidsinitiatief (PSI) onder leiding van de VS. Daarbij werken landen actief samen bij de onderschepping van onderdelen van massavernietigingswapens.

Zuid-Korea krijgt met de aansluiting bij PSI de mogelijkheid om Noord-Koreaanse schepen aan te houden en te onderzoeken. Noord-Korea heeft in een reactie laten weten dat het een dergelijke actie opvat als een „oorlogsverklaring”. (Reuters, AP, BBC)

Commentaar: pagina 7