Noodweer zorgt voor overlast

De storm zorgde vannacht voor grote schade aan een boerderij in het Brabantse Achtmaal. Foto Joyce van Belkom Nederland, Achtmaal, 26-05-2009 Eigenaar van een boerderij kijkt naar de schade die de storm afgelopen nacht aanrichtte. Foto: Joyce van Belkom
De storm zorgde vannacht voor grote schade aan een boerderij in het Brabantse Achtmaal. Foto Joyce van Belkom Nederland, Achtmaal, 26-05-2009 Eigenaar van een boerderij kijkt naar de schade die de storm afgelopen nacht aanrichtte. Foto: Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Het noodweer van afgelopen nacht heeft vanmorgen voor veel overlast in het verkeer gezorgd. Automobilisten en treinreizigers liepen grote vertraging op door water op de weg en bomen en takken op het spoor.

Vooral in de Randstad zorgde het weer voor problemen op de weg. Delen van de rijkswegen A1, A2, A12, en A20 werden afgesloten. De ANWB meldde ronde half negen 605 kilometer file, waardoor de ochtendspits op de zesde plaats in de filetoptien kwam. Een woordvoerder van de ANWB verwachtte vanochtend dat niet alle files van de ochtendspits voor het begin van de avondspits opgelost zouden zijn.

Bomen op het spoor en blikseminslag zorgden op twintig plaatsen voor schade. De meeste hinder werd in de loop van de ochtend verholpen, alleen rond Amersfoort reden een tijd lang geen treinen.

Het westen en noorden van het land werden het zwaarst getroffen door het noodweer, dat bestond uit onweer, zware regenval en windstoten tot 105 kilometer per uur. Plaatselijk viel meer dan 50 millimeter regen.

In onder meer Wildervank, Stadskanaal, Lisse, Hazerswoude, Nieuwegein, Leiden en op Goeree-Overflakkee werden gebouwen door de bliksem getroffen, waarna brand uitbrak. Volgens het KNMI komt weer zoals vannacht ongeveer twee keer per jaar voor en is het niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.