Miljoenenfraude op ministerie Irak

Na aanhoudende beschuldigingen van wijdverbreide corruptie op zijn ministerie is de Iraakse minister van Handel Falah al-Sudany gisteren opgestapt. Onder andere worden zijn twee broers ervan beschuldigd onder zijn bewind tientallen miljoenen dollars te hebben binnengehaald aan smeergeld in ruil voor contracten voor de invoer van voedsel en andere producten.

Irak is volgens Transparency International het op twee na corruptste land ter wereld. Volgens opinie-onderzoeken is de corruptie een van de belangrijkste klachten van de bevolking tegen de overheid. De kwestie zal zeker een belangrijke rol spelen in de parlementsverkiezingen die eind januari worden gehouden, wat premier Maliki onder zware druk zet eindelijk actie te ondernemen.

Irak is een zeer grote importeur geworden van rijst en graan, waarvan de lokale productie door droogte en onderinvesteringen in de landbouw aanzienlijk is teruggelopen. Het ministerie van Handel is voor de importen verantwoordelijk. Het hoofd van de anti-corruptiecommissie, Sabah al-Saedi, heeft het departement omschreven als een „opmerkelijke bron van corruptie en verspilling van publiek geld”.

Begin deze maand vielen agenten van Saedi’s commissie het ministerie van Handel binnen om zeker negen hoge functionarissen, onder wie Sudany’s twee broers, aan te houden. Hun lijfwachten openden het vuur en stelden de gezochte functionarissen in staat door de achterdeur te vluchten. Een van de broers werd later aangehouden toen hij, in het bezit van veel geld en verscheidene identiteitskaarten, op het punt stond het land te verlaten; de tweede is voortvluchtig.

Ex-minister Sudany wordt formeel zelf nog niet verdacht van corruptie. Maar corruptiebestrijder Saedi zei gisteren dat een onderzoek moet worden ingesteld naar zijn rol bij de fraude op zijn ministerie. (AP, Reuters)

Ranglijst corruptie optransparency.org