Mexico krijgt eigen 'Manneken Pis'

Mexico doet er alles aan om de belangrijke toerismesector in het land nieuw leven in te blazen na de uitbraak van de wereldwijde paniek over de zogenoemde ‘Mexicaanse griep’, vorige maand.

Zo wordt in de deelstaat Veracruz aan een standbeeld gewerkt van Édgar Hernández, bij wie het virus voor het eerst werd ontdekt. Volgens de lokale gouverneur Fidel Herrera mag de zesjarige Hernández niet bekend komen te staan als ‘Patiënt Nul’, degene bij wie het virus begon. Herrera ziet hem liever als de eerste persoon van wie bekend is dat hij het virus overleefde.

Het beeld komt te staan in La Gloria, een gehucht waar veel grote varkenshouderijen liggen, die mogelijk de bron zijn van het virus. Het beeld kan volgens Herrera een toeristische attractie worden zoals Manneken Pis in Brussel worden, zei hij gisteren tegen The New York Times.

Ook de regering onderneemt stappen om de stranden van badplaatsen als Acapulco, Cancún en San Cabo de Lucas en de trappen van de vele Maya- en Aztekenpyramides weer bevolkt te krijgen. Zij lanceerde gisteren een speciale reclamecampagne met het motto ¡Vive México! (Mexico Leeft!), een variant op de nationale groet Viva México (Leve Mexico).

President Felipe Calderón liet zich bij het startschot van de campagne omringen door verscheidene bekende Mexicanen. Onder hen multimiljardair Carlos Slim, golfster Lorena Ochoa, operazanger- en dirigent Placido Domingo, Maná-zanger Fher, bondscoach Javier Aguirre en vrijworstelaar El Hijo del Santo. „Meer dan ooit bewijzen de Mexicanen dat we samen optrekken en onze krachten bundelen bij tegenslag”, hield de president hen voor.