Mentsjov ijzig kalm in kolkende Girorit

Tourwinnaar Carlos Sastre wint de koninginnenrit in de Ronde van Italië.

De sterke Raboploeg ziet de kans stijgen op een eindzege van kopman Denis Mentsjov.

Stoïcijns pareerde Denis Mentsjov gisteren tijdens de slotklim de aanvallen van zijn concurrenten. Carlos Sastre mocht van de Russische Rabo-kopman best de koninginnenrit van deze Ronde van Italië winnen. Zelf toonde hij zich oppermachtig in de sprint om de tweede plaats. Met de bijbehorende bonificatieseconden liep de drager van de roze leiderstrui verder uit op zijn achtervolgers, van wie Danilo Di Luca op 39 seconden tweede staat. Sastre klom naar de derde plaats, op 2.19 van Mentsjov.

De zware rit in de Apennijnen, over 237 kilometer met zes korte en drie lange beklimmingen, kende ook een aantal verliezers. Levi Leipheimer viel in het begin, reed een keer lek en moest op de slotklim lossen. Ondanks steun van meesterknecht Lance Armstrong duikelde de Astana-kopman van de derde naar de zesde plaats, op 3.21. Hun ploeggenoot Jaroslav Popovitsj zag een lange aanval op twee kilometer voor de top stranden. De jonge Zweed Thomas Lövkvist, eerder in de Giro een dag drager van het roze, viel weg uit de top van het klassement. Tweevoudig winnaar Gilberto Simoni moest al vroeg lossen, de Colombiaanse klimmer Juan-Mauricio Soler gaf op.

De Raboploeg van leider Mentsjov controleerde de wedstrijd tot de voet van de slotklim uitmuntend. Bram de Groot en debutanten Tom Stamsnijder en Jos van Emden deden hun werk in het eerste deel van de etappe. De Colombiaan Mauricio Ardila, vorig jaar twintigste in de Giro, en Maarten Tjallingii gingen mee in een vroege ontsnapping. Zij lieten zich later terugzakken om hun werk voor Mentsjov te doen. De Rus Dmitriy Kozontchuk en Laurens ten Dam weken lange tijd geen meter van de zijde van hun kopman.

Ploegleiders Adri van Houwelingen en Erik Breukink zorgden voor een optimale afstemming. Tjallingii, dit jaar nieuw bij Rabo, zakte precies op tijd af om op een lastig tussenklimmetje kopwerk te doen. Klimmer Ardila nam de voorlaatste zware col, de Monte Catria, voor zijn rekening. De gevaarlijke afdaling was voor Ten Dam, die zich vlak voor de slotklim nog eens nuttig maakte door met bidons langs de langgerekte groep naar Mentsjov te fietsen.

In de eerste steile meters van de elf kilometer lange Monte Petrano, met stijgingspercentages tot 13 procent, opende Ivan Basso de aanval. Mentsjov reageerde direct, zoals hij ook Sastre en Di Luca snel counterde. Pas bij de tweede demarrage van Sastre, even later gevolgd door Basso, bleef de Rus zitten. Vorig jaar verloor hij de Tour de France na een aanval van de Spanjaard op Alpe d’Huez. Nu concentreerde de roze-truidrager zich op zijn voornaamste rivaal Di Luca. Sastre achterhaalde Popovitsj, nam een half minuutje voorsprong en won de rit. Mentsjov passeerde Basso nog en rekende overtuigend af met Di Luca in de strijd om de tweede plaats.

De 31-jarige tweevoudig Vuelta-winnaar toonde opnieuw waarom toenmalig directeur Theo de Rooij hem in 2005 naar Rabo haalde. In topvorm kan hij in de bergen iedereen aan. Zoals onder meer bleek op de Mont Ventoux (Dauphiné 2006), Pla de Beret (Tour 2006), Arcalis (Vuelta 2007) en Alpe de Siusi (Giro 2009). Na de rustdag van vandaag volgen morgen (Blockhaus) en vrijdag (Vesuvius) opnieuw aankomsten bergop.

    • Maarten Scholten