Mensjov blijft overtuigen in zware Girorit

Denis Mensjov heeft zijn roze leiderstrui in de Ronde van Italië overtuigend verdedigd. Achter Carlos Sastre werd de Russische Raborenner tweede in de koninginnerit. Hij liep uit op de overige kanshebbers.

Levi Leipheimer was de grote verliezer in de zware rit in de Apennijnen, over 237 kilometer met zes korte en drie lange beklimmingen. Ondanks steun van meesterknecht Lance Armstrong moest de Amerikaanse Astana-kopman op de slotklim lossen bij de favorieten en duikelde hij in het klassement van de derde naar de zesde plaats, op 3.21 minuut van Mensjov.

De Raboploeg controleerde de wedstrijd uitmuntend. Bram de Groot en de debutanten Tom Stamsnijder en Jos van Emden deden hun werk in het eerste deel van de etappe. De Colombiaan Mauricio Ardila, vorig jaar twintigste in de Giro, en Maarten Tjallingii gingen mee in een vroege ontsnapping. De Rus Dmitri Kozontsjoek en Laurens ten Dam weken lange tijd geen meter van de zijde van hun kopman.

Ploegleiders Adri van Houwelingen en Erik Breukink zorgden voor een optimale afstemming. Tjallingii, dit jaar nieuw bij Rabo, zakte precies op tijd af uit de kopgroep om op een lastig tussenklimmetje kopwerk te doen. Klimmer Ardila nam op dezelfde manier de voorlaatste zware col, de Monte Catria, voor zijn rekening. De gevaarlijke afdaling was voor Ten Dam, die zich vlak voor de slotklim nuttig maakte door met bidons langs de langgerekte groep naar Mensjov te fietsen.

In de eerste steile meters van de elf kilometer lange Monte Petrano, met stijgingspercentages tot 13 procent, opende Ivan Basso de aanval. Mensjov reageerde direct, zoals hij ook Sastre en Danilo Di Luca snel counterde. Pas bij de tweede demarrage van Sastre, even later gevolgd door Basso, bleef de Rus zitten. Hij had op dat moment slechts oog voor Di Luca, nummer twee in het klassement.

Vorig jaar verloor Mensjov de Tour de France omdat hij brak na een ultieme aanval van Sastre op Alpe d’Huez. Nu was van breken geen sprake. De Spanjaard mocht de rit winnen, en een half minuutje terugpakken van zijn achterstand. De rozetruidrager passeerde Basso nog en rekende in de sprint om de bonificatieseconden voor de tweede plaats overtuigend af met Di Luca. Na de rustdag van vandaag begint Mensjov morgen met 39 seconden voorsprong op de Italiaan en 2.19 op Sastre aan de korte bergrit naar Blockhaus. De Giro eindigt zondag in Rome.