Mensen: fraudeschandaal

De Oostenrijkse politie heeft een belangrijke verdachte in het fraudeschandaal rond het Nederlandse Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) opgepakt en weer vrijgelaten. De man, een Duitser, zou hebben samengewerkt met de hoofdverdachte, de Nederlander Clemens K., hoofd financiën bij het fonds. Hij verdween vorige week nadat aan het licht was gekomen dat hij eind februari 203 keer 50.000 euro had overgemaakt naar een rekening bij een kleine bank in Oostenrijk. Michael Brunschmid, directeur van de Raiffeisenbank in Waidring (Tirol), zegt dat het bankpersoneel deed alsof het akkoord ging, en ondertussen aangifte deed bij de politie. Toen een van de Duitsers verscheen voor geldopname, nam de politie hem mee voor verhoor. ”Daarna hebben de agenten hem weer laten lopen”, zegt Brunschmid. De Oostenrijkse politie heeft verklaard dat zij de drie verdachte Duitsers alsnog wil opsporen.(NRC)