Liquidatieproces Amsterdam ligt stil

De rechtbank in Amsterdam heeft het zogenoemde liquidatieproces, over een aantal moorden in de Amsterdamse onderwereld, tot 4 juni stilgelegd wegens problemen met kroongetuige Peter la S. Hij weigerde gisteren bij hervatting van de zaak vragen te beantwoorden omdat hij ontevreden is over veiligheidsmaatregelen voor hem en zijn familie.

Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat La S. een verklaring moet afleggen op basis van de eerder overeengekomen kroongetuigenovereenkomst. Eventuele problemen moet hij bespreken met de dienst getuigenbescherming. La S. denkt daar anders over. „Zolang dit niet is geregeld, zal er nul verklaring over mijn lippen komen”, zei hij gisteren op de rechtbank.

De rechtbank heeft de zaak aangehouden in de verwachting dat „het OM een uiterste inspanning zal betrachten” om het geschil op te lossen.

De kroongetuige bereidt met zijn advocaten, die niet aanwezig waren in de zittingszaal, een civiele procedure tegen de Staat voor. Twee weken geleden kondigde La S. al aan dat hij niet verder wil getuigen als zijn bescherming niet beter wordt geregeld. Ook in de voorbereiding van dit proces toonde hij zich ontevreden over de onderhandelingen met rechercheurs van de dienst getuigenbescherming.

De verklaring van Peter la S. vormt de ruggegraat van het onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld dat sinds eind 2006 loopt. Het OM beschuldigt elf verdachten, onder wie La S. zelf, van betrokkenheid bij zeven liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Daarnaast loopt er nog een aantal onderzoeken naar liquidaties op basis van de verklaringen van La S. De rechtbank verwacht uitspraak te doen in maart 2010.