Leefbaar Rotterdam blijft weg bij 'poppenkast'

Geen gezucht en gesteun, geen wegwerpgebaren. Uit protest tegen twee „dure en overbodige” wethouders meed Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar (veertien zetels) gisteravond de beëdiging van Peter Lamers (sport en organisatie, CDA) en Hans Vervat (economie en vervoer, PvdA). „De laffe wegloopcultuur regeert in Rotterdam”, concludeerde D66-fractievoorzitter Salima Belhaj.

Vorige maand al liep de VVD volgens haar weg voor de politieke verantwoordelijkheid door coalitiepartners PvdA, CDA en GroenLinks de rug toe te keren. Aanleiding was onvrede over het aanblijven van de omstreden islamoloog Tariq Ramadan als gemeentelijk integratieadviseur. Lamers en Vervat namen gisteren, ruim negen maanden voor de raadsverkiezingen, de twee opengevallen plaatsen in. De coalitie beschikt nu over een minimale meerderheid: 23 van de 45 zetels.

Leefbaar typeerde de installatie vooraf al als „een poppenkast”. Met de boycot ageerde de partij ook tegen het smoren van het debat, anderhalve week geleden, over de doorstart van het stadsbestuur, met de bijbehorende crisismaatregelen (100 miljoen euro extra). „Kinderachtig kopieergedrag”, sneerde CDA’er Beppie Hagenaars namens de coalitie. Leefbaar imiteerde slechts „de verkiezingsstunt” van Geert Wilders, wiens PVV-fractie eerder dit jaar de Tweede Kamer verliet.

Zelf deed de coalitie gisteren haar best de goede onderlinge verhoudingen te onderstrepen. CDA-fractievoorzitter Karen Duys noemde haar twee collega’s consequent bij de voornaam. „Peter, Anneke en ik hebben goede afspraken gemaakt.” Vooral het CDA heeft reden om opgetogen te zijn. Slechts drie raadszetels en met evenzoveel wethouders vertegenwoordigd in het college is een unicum. Bovendien geldt Lamers als een vertrouweling van de fractie, die nog altijd overhoop ligt met de „solistisch opererende” eigen wethouder Leonard Geluk (jeugd en onderwijs).

Met de uitbreiding van het stadsbestuur heeft de coalitie dan ook vooral politieke stabiliteit gekocht, erkende een PvdA’er. En ruimte in de agenda’s met het oog op de verkiezingscampagne, meent de oppositie. Zowel links als rechts vreest de komst van de PVV. Wilders zou de verhoudingen in het gepolariseerde Rotterdam weleens verder op scherp kunnen zetten na 3 maart 2010.

    • Mark Hoogstad