Kremlin vergroot zijn greep op rechtspraak

Moskou. Het Russische parlement heeft een wet aangenomen die de president van Rusland het recht geeft de voorzitter van het Constitutionele Hof te benoemen. Onder de rechters van het Hof bestaat grote verontrusting over de nieuwe wet. Een van hen zei onlangs tegen dagblad Kommersant dat de wet in tegenspraak is met het principe van de onafhankelijke rechterlijke macht. Volgens politicoloog Nikita Petrov van denktank Carnegie wil het Kremlin met de wet de mogelijke terugkeer van Poetin als president voorbereiden indien er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven. Het Constitutionele Hof is een van de hoogste Russische rechtinstanties. Het toetst onder meer wetten aan de grondwet en speelt een grote rol in de procedure van een eventuele afzetting van de president.