Karadzic wil hoorzitting immuniteit

De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke heeft in 1996 de toenmalige Bosnisch-Servische president Karadzic „mondeling immuniteit” beloofd in ruil voor zijn bijdrage aan een vredesakkoord.

Dat zei Peter Robinson, juridisch adviseur van Karadzic, gisteren tijdens een persconferentie bij het Joegoslavië-tribunaal. Over het bestaan van zo’n herenakkoord tussen Karadzic en Holbrooke wordt al lang gespeculeerd. Robinson wil dat het VN-hof een hoorzitting gaat organiseren om vast te stellen of Karadzic immuniteit is beloofd. Holbrooke ontkent. Robinson erkent dat er geen afspraken op papier zijn gemaakt.

Iedere keer wanneer de ex-leider van de Bosnische Serviërs in de rechtszaal in Den Haag verschijnt herhaalt hij zijn mantra ‘immuniteit’. In ruil voor zijn bijdrage aan het vredesakkoord voor Bosnië zou hem door Holbrooke de toezegging zijn gedaan dat hij niet zou worden vervolgd door het hof in Den Haag, waar hij terechtstaat voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië.

Robinson heeft nu getuigenverklaringen verzameld – waaronder die van Karadzic’ vrouw, dochter en schoonzoon – en aangeboden aan de tribunaalrechters. Het document moet de basis zijn voor een hoorzitting waarover de rechters een beslissing gaan nemen.

Holbrooke zou, volgens Robinson, zijn Servische en Bosnisch-Servische gesprekspartners hebben bezworen dat hij zijn belofte nakomt, maar dat hij om politieke redenen nooit zelf kon ondertekenen. De toezegging zou zijn gedaan in Belgrado, in de nacht van 18 op 19 juli 1996. Saillant is dat zes aanwezige Amerikaanse diplomaten ontkennen dat er immuniteit is toegekend – of weigeren zich daarover uit te laten.

Robinson noemt de „Amerikaanse versies niet geloofwaardig”, omdat de Amerikaanse regering over deze ontmoeting geen enkel document kon voorleggen. „Geen enkele notitie, memorandum, telegram, rapport of verslag”, staat op papier. „Aangezien het enige doel van velen daar was om aan hun oversten te rapporteren, is de afwezigheid van notities en rapporten een teken van een opzettelijke inspanning om de verklaringen die tijdens deze ontmoeting zijn gedaan, niet te documenteren.”

Document met de verklaringen op nrc.nl/buitenland