In onzeker klimaat zingt vogel mooier

Rotterdam, 26 mei. - Mannetjesspotvogels die in gebieden leven waar het klimaat varieert, hebben een breder repertoire aan liedjes waarmee ze de vrouwtjes verleiden. Ze zingen meer verschillende liedjes, die bovendien moeilijker uit te voeren zijn. Amerikaanse en Canadese biologen beschreven het gedrag vorige week in Current Biology en stellen dat het komt doordat de vrouwtjes bij onzekere omstandigheden hogere eisen stellen aan hun toekomstige sekspartners. Het gezang van een mannetje geeft informatie over zijn conditie, zijn immuunsysteem en zijn vermogen om een territorium te verdedigen. Bovendien is het een teken van intelligentie. Van mensen wordt wel gedacht dat ze muziek, taal en kunst hebben ontwikkeld omdat ze hiervoor door seksuele selectie werden beloond - een goede artiest doet het goed in bed. Deze studie laat hetzelfde mechanisme zien bij de spotvogel.