Ik wil een vrouw!

Er zijn zo’n 700.000 jonge single-vrouwen in Nederland.

Maar waar vind je ze? Ze hebben vaak een kat en kopen dus kattenvoer. Ga naar Groningen én de drogisterij.

Hoe vind je de partner van je dromen? De vrouw doet dat misschien op gevoel, maar de emotioneel onderontwikkelde man kan daar best wat hulp bij gebruiken. Vandaar: een single-atlas voor de zoekende man.

Bedenk allereerst naar welk type alleenstaande vrouw je op zoek bent. CBS-demograaf Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam, onderscheidt in de categorie vrouwelijke singles tot 45 jaar drie typen.

Het eerste is de studerende twintiger die net het ouderlijk huis heeft verlaten. Latten: „Het zijn vrouwen die bezig zijn zelfstandig een krachtige positie in de maatschappij te verwerven en daarom nog niet op zoek zijn naar een vaste partner. Dat stellen ze steeds langer uit: jonge vrouwen voorzien tegenwoordig net zo lang in hun eigen onderhoud als de alleenstaande man.”

Dan zijn er de dertigers die op zoek zijn naar een vaste partner. Latten: „Ze willen de perfecte match voor het moederschap. Het is het moment dat hoogopgeleide vrouwen ontdekken dat mannen van hetzelfde opleidingsniveau, toch vaak noodzakelijk voor een goede match, veel schaarser zijn dan ze dachten; voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen, een West-Europees probleem.”

Tot slot zijn er de alleenstaande moeders en ‘teleurgestelden’. Latten: „Die vind je relatief vaker buiten de steden. En ook hun aantal groeit. Het zijn de vrouwen die het wel is gelukt iemand te vinden, maar bij wie de relatie alsnog is mislukt. Ze zijn niet meer economisch afhankelijk van een man en stellen dus hogere eisen aan hun man op emotioneel vlak. Die man wordt een aanvulling en moet inlevingsvermogen hebben. Probleem: ook van zulke mannen is op de markt een enorme krapte.”

De single-vrouw vind je dus in de (studenten)steden, waar ze massaal naartoe trekken om met een opleiding hun zelfstandige positie in de samenleving veilig te stellen. En dus staan Wageningen (49 procent), Groningen (36 procent) en Leiden (35 procent) in een CBS-lijst met single vrouwen tussen 25 en 35 jaar bovenaan. En sluiten het Gelderse Neerijnen (4 procent), het Limburgse Meerlo-Wanssum (4 procent) en het Zuid-Hollandse Graafstroom (3 procent) de hekken. Met de kanttekening dat er in Wageningen relatief weinig vrouwen wonen.

Voor een nauwkeuriger beschrijving van de jonge alleenstaande vrouw maken we gebruik van het Consumer Panel van GfK. Het marktonderzoeksbureau beschikt over een steekproef van 6.000 huishoudens verdeeld over Nederland, die hun dagelijkse boodschappen scannen en de gegevens doorsturen naar GfK. Als directeur onderzoek Joop Holla van GfK speciaal voor dit artikel zijn panel uitsplitst naar eenpersoonshuishoudens van vrouwen onder de veertig jaar, houdt hij 9,5 procent van het totaal over.

Holla: „Achter één op de tien voordeuren woont dus een single-vrouw van onder de veertig. Dat zijn er in Nederland 700.000.” Of ze écht single zijn weet je nooit: „Maar als er een man inwoont die hun brood opeet, moeten onze paneldeelnemers dat wel melden.” Het hoogste percentage single-vrouwen onder de veertig (op het totaal aantal huishoudens) is woonachtig in de provincies Utrecht (14,4 procent), Groningen (13,2 procent), Zuid-Holland (11,2 procent) en Noord-Holland (9,5 procent).

Hoe die single vrouwen eruit zien? Holla: „Toch relatief vaak de slanke studente met een kat: 11,3 procent van de jonge single vrouwen is student, 30,8 procent bezit een kat, tegenover 23,8 procent bij een gemiddeld huishouden.” De hond, zo blijkt uit het GfK-panel, is bij de jonge alleenstaande verrassend minder favoriet: 9 procent heeft er een, tegen 16,7 procent bij een gemiddeld huishouden. Holla: „Singles houden van gemak, en een hond moet je uitlaten. Dat blijkt ook uit het aankoopgedrag van de alleenstaande kattenbezitsters: die kopen veel vaker droge kattenbrokjes dan blikvoer, dat vinden ze te veel gedoe.”

En ze zijn relatief slank: heeft in het panel 51,8 procent van de Nederlanders overgewicht (een Body Mass Index hoger dan 25), bij de jonge single-vrouw is dat 41,9 procent. Met in Noord-Holland (77,6 procent een BMI onder 25) veel meer slanke vrouwelijke singles dan in Zuid-Holland (41,7).

Maar waar in de stad vind je de single-vrouw? Ze hebben een uithuizig leven, zegt Jan Latten. „Ze gaan veel naar de disco, het restaurant en de sportschool. Maar weer minder vaak naar de dierentuin, het pretpark of de doe-het-zelfzaak.” Ook zijn ze vaker dan een gemiddeld huishouden in de drogisterij en de supermarkt te vinden, weet Holla. „Ze doen minder vaak boodschappen bij de bakker, de slager en de markt en besteden meer aandacht aan hun uiterlijk.”

In de supermarkt valt de single van de gebonden vrouw te onderscheiden, blijkt wel uit het GfK-panel. Favoriet zijn: thee, deegwaren, muesli, verantwoorde tussendoortjes, buitenlandse kaas, groente uit een zakje, voorgebakken brood, kant-en-klare maaltijden, pizza’s, kattenvoer, haarverzorging, deodorant, tijdschriften en sigaretten. Koffiepads, speciaalbieren, pils, rode wijn, Hollandse kaas, rundvlees en bloemen en planten zal je juist minder vaak aantreffen in hun mandje. Voor de zoekende man: opletten dus bij de kassa.

    • Freek Schravesande