Opinie

Iedereen vindt wel iets van klimaatplan VS

Borloo (midden) tijdens G8-bijeenkomst in Rome (Foto AFP)

Borloo (midden) tijdens G8-bijeenkomst in Rome (Foto AFP)Borloo (midden) tijdens G8-bijeenkomst in Rome (Foto AFP)

Wat betekent het klimaatplan van de VS voor het Europese beleid? Het is een logische vraag die op de website van Bloomberg wordt gesteld. Zal het Europese bedrijfsleven nog steeds bereid zijn om mee te werken aan een reductie van de CO2-uitstoot met 20 procent (of zelfs met 30 procent) in 2020 als de Amerikanen in diezelfde periode niet verder gaan dan 5 tot 6 procent?

Niet voor niets wordt van verschillende kanten gezegd dat de klimaatwet (door de beide auteur, de Democraten Waxman en Markey, heel handig een wet voor ‘energy independence’ genoemd) lang niet ver genoeg gaat. Ook VN-chef Ban Ki-moon heeft gezegd dat Amerika meer moet doen (zie bericht van Reuters), met een verwijs naar ‘andere landen’ die dat wel doen. Verder wil Ban dat de wereld niet wacht met een internationaal klimaatakkoord op wetgeving in de VS.

Ban Ki-moon tijdens een klimaatbijeenkomst in Kopenhagen (Foto AFP)

Ban Ki-moon tijdens een klimaatbijeenkomst in Kopenhagen (Foto AFP)Ban Ki-moon tijdens een klimaatbijeenkomst in Kopenhagen (Foto AFP)

Volgens Reuters ziet de Franse minister van Milieu Jean-Louis Borloo wel mogelijkheden voor een compromis. Hij bepleit flexibiliteit, doordat de rijke landen gezamenlijk een reductiepercentage afspreken (al was het maar om duidelijkheid te creëren voor ontwikkelingslanden), waarbij niet iedereen tegelijk evenveel doet.

De Amerikaanse wet verdeelt intussen ook in de VS zelf de partijen. Milieuwebsite Grist geeft een mooi overzicht van de standpunten van de pragmatici onder aanvoering van Al Gore en meer rechtlijnige milieubeschermers, met James Hansen als belangrijkste vertegenwoordiger.

Gore spreekt van een integere wet, een belangrijk begin van de overgang naar groene energie. Als we maar een keer begonnen zijn, zal het niet meer ophouden, verwacht Gore. Hansen vindt de wet echter zo verwaterd, dat hij hem niet meer ziet als een serieuze stap om een klimaatcatastrofe te voorkomen.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.