Het Stedelijk krijgt Turing Toekenning

Het Stedelijk Museum heeft gisteravond in Amsterdam de eerste Turing Toekenning 2009 gewonnen, een nieuwe prijs van 450.000 euro voor het beste tentoonstellingsplan van een museum.

Tijdens een galadiner in Amsterdam reikte burgemeester Job Cohen de prijs uit aan directeur Gijs van Tuyl voor het tentoonstellingsplan Mike Kelley. A Retrospective 1973-2010 waarmee het museum volgend voorjaar wil openen.

Van Tuyl reageerde aangenaam verrast op de prijs. „Ik had dit niet durven hopen.” De directeur beschouwt de toekenning als een push voor het Stedelijk om weer volop in de aandacht te komen als het museum de deuren weer opent. „Amsterdam moet weer gaan bloeien”, aldus de directeur.

Het voornaamste doel van de Turing Foundation is om Nederlandse musea te helpen hun ambitieniveau te verhogen door tentoonstellingen mogelijk te maken die anders alleen in het buitenland te zien zouden zijn. Volgens Milou Halbesma, directeur van de Turing Foundation, wilde de organisatie met de toekenning het Stedelijk „een hart onder de riem steken”. Maar ze benadrukte wel dat het Stedelijk won omdat het tentoonstellingsplan van het Amsterdamse museum „met kop en schouders boven de andere plannen uitstak”. De andere drie genomineerden, die waren geselecteerd uit 16 inzendingen, waren Foam, het Van Gogh Museum en Stedelijk Museum de Lakenhal.

Volgens directeur Van Tuyl is de expositie van Kelley, die ook zal worden getoond in Los Angeles, Parijs en München, bij uitstek geschikt voor zijn museum. „Kelley past goed in Amsterdam. Hij is eigenzinnig en een provocateur.” Van Tuyl zal het hele bedrag van de prijs besteden aan de expositie. „Dat gaan we beslist niet besteden aan cement.”

De Turing Foundation is een liefdadigheidsorganisatie opgericht uit opbrengsten van de beursgang van TomTom NV. De Toekenning is uitsluitend bestemd voor exposities van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst. De voorkeur gaat uit naar exposities met belangrijke buitenlandse bruiklenen die in samenwerking met buitenlandse musea worden geproduceerd.