Het kraakt tussen de krijtstrepen

Een internationale miljardenbusiness waar, tussen de krijtstrepen, miljoenensalarissen worden betaald. De meest getalenteerde, vaak nog jeugdige werknemers strijken een veelvoud op van wat de directie verdient. Winst, promotie en overlopen naar de concurrentie worden extra beloond. Veel van de betrokken instellingen verkeren in grote geldnood. Zozeer soms, dat overheden en toezichthouders (denken aan) ingrijpen.

Huiskamervraag: over welke sector gaat dit?

Fout. Niet de bancaire.

Ook in de voetbalwereld is het crisis. Fortuna Sittard, een bescheiden club uit Limburg, verloor vorige week zijn proflicentie. Voor Feyenoord, het grote Feyenoord, dreigt hetzelfde.

De KNVB, de toezichthouder van het balspel, oordeelde dat de financiële huishouding van de Limburgse voetbalclub een te grote puinhoop is. Het tekort bedraagt zo’n half miljoen euro op een begroting van 2,3 miljoen. Fortuna, dat al een jaar onder curatele van de KNVB staat, slaagde er maar niet in een deugdelijk saneringsplan te presenteren. Toen een fusie met een aartsrivaal stukliep – ook al zo’n bancair trekje – greep de bond in.

Als KNVB-directeur Henk Kesler consequent is trekt hij ook de licentie van Feyenoord in. Die club staat er veel beroerder voor. Een tekort van 21 miljoen euro op een begroting van 46 miljoen. Reddingsonderhandelingen met potentiële investeerders zijn onlangs afgeblazen.

Of zou Kesler naar méér kijken dan alleen de boekhouding? Naar het maatschappelijk belang bijvoorbeeld. Feyenoord is een wereldclub, met uitstraling tot ver buiten de Maasoevers. Bij de club werken ruim 200 mensen. Het stadion zit vrijwel altijd vol; 80 procent van de 52.000 Kuipstoeltjes wordt bezet door seizoenkaarthouders. Als Feyenoord valt, raakt een groot deel van het volk onthand – zeker op zondagmiddag. En de eredivisie verliest aan spanning en aantrekkingskracht.

Als Fortuna definitief verdwijnt zal slechts een deel van Limburg treuren; de provincie telt nog drie profclubs. Het stadion met 12.500 plaatsen zit zelden vol. De eerste divisie kan wel een clubje missen.

Tip voor de KNVB-baas: bel eens met De Nederlandsche Bank. Nout Wellink kan haarfijn uitleggen waarom hij vorig jaar de staat wél grote banken als Fortis, ING en ABN Amro liet redden, maar niets deed toen vier jaar geleden de Amsterdamse vermogensbank Van der Hoop omviel. Wellink zal het begrip ‘systeemrelevant’ uitleggen.

Eén risico bij deze adviseur: Wellinks politieke baas is verre van neutraal. Die is een erkende Feyenoordfan.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen