Het is ook kiezen tussen stemwijzers

Het is voor de zwevende kiezer al lastig genoeg te bepalen op wie hij op 4 juni gaat stemmen. Vandaar de populariteit van stemwijzers. Naast de zeventien verkiesbare partijen, zijn er dit jaar meer dan tien websites die partijprogramma’s vergelijken en aan de hand van invulbare stellingen laten zien met welke partij de meeste overeenkomst bestaat. Het Instituut voor Publiek en Politiek begon er ooit mee. Deze stemwijzer heeft inmiddels onderdak gevonden bij de televisierubriek EénVandaag. Maar ook is er nog het Kieskompas, de Libelle Kiescoach, De Groene Kieswijzer en de EP-kandidatenmatch van de Consumentenbond waar de dolende kiezer aan de hand van stellingen kan zien met welke partij de meeste overeenkomst bestaat. Via sites als ikkieswijzer.nl en programvergelijking.nl zijn standpunten gemakkelijk te vergelijken.

Volgens politicoloog Kees Aarts is het aantal stemwijzers uit de hand gelopen. „Twintig jaar geleden was het idee simpel: een stemwijzer vatte het verkiezingsprogramma samen, toen nog op diskette. Nu is die educatieve functie verdwenen. De stemwijzers doen geen poging meer alle standpunten goed in kaart te brengen.”

De EénVandaag Stemwijzer bevalt Aarts dan nog het best. „Omdat die het eenvoudigst is en de duidelijkste stellingen kent.” Hij vraagt zich alleen af hoe de telling verloopt die leidt tot het stemadvies. „De grote stemwijzers zouden veel opener moeten zijn over de manier waarop ze adviseren. Dat is nergens te achterhalen.”

Politicoloog en maker van Kieskompas André Krouwel hekelt daarentegen de in zijn ogen simpele vraagstelling van andere stemwijzers. „De betere stemwijzer komt niet met ja-nee of zwart-wit stellingen. Een stemwijzer hoort naar de programma’s te kijken en het landschap te laten zien. Het gaat om de inhoud, politiek draait om nuance.”

Tot vanmorgen vulden ruim 315.000 mensen de EénVandaag Stemwijzer in. Meer dan 50.000 invullers kregen D66 als advies. Groenlinks en de PVV zaten daar net onder. De andere partijen volgen op ruime afstand.

Daan de Hulster

    • Daan de Hulster