Groene revolutie

Groen. Je kunt het thema van deze week ook letterlijk nemen. Dan hebben we het opeens niet alleen meer over frisgroene voorjaarsgroenten, maar ook over voedsel dat het klimaat niet te veel belast.

Toevallig weet ik dat groen eten een onderwerp is dat jullie interesseert. Althans, 63 procent van jullie. Ik weet dat, omdat ik gisteren een persbericht binnen kreeg van het Voedingscentrum, dat als volgt begon:

,,De betrokkenheid van Nederlanders op het gebied van voedsel en de invloed op het klimaat is groot. 63 Procent van de consumenten realiseert zich dat hun keuze voor bepaald eten gevolgen heeft voor het klimaat. Twee van de vijf Nederlanders heeft zelfs meer geld over voor milieuvriendelijke producten.’’

Eigenlijk had ik dat van die 63 procent ook wel zonder zo’n onderzoek geloofd. Vraag mensen of ze wel of niet weten dat beren in het bos schijten en twee op de drie zal ja zeggen. Veel interessanter is de tweede 63 procent die in het persbericht wordt genoemd. Lees nog even mee:

,,Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de Nederlanders niet aan een product kan zien of het belastend is voor het klimaat. Daardoor kunnen ze er ook geen rekening mee houden. Slechts 14 procent doet dat op dit moment wel.’’

Oké. Je hebt dus groendenkers (63 procent) en groenwillers (40 procent). Tegelijkertijd heb je groenverdwaalden (weer 63 procent) en hè hè, groenconsumenten (14 procent). Wat leren we uit deze percentages?

Wie iets wil veranderen in een maatschappij moet eerst bijpassend bewustzijn zien te creëren (zie waarschijnlijk ook het dagboek van Che). Maar op een zeker moment – zeg, wanneer bij 63 procent van de bevolking dat bewustzijn is ontwaakt – zal je toch ook aan informatievoorziening moeten gaan werken (in revolutietermen: wijzen waar de wapens

liggen).

Dat is ook de conclusie die het Voedingscentrum heeft getrokken uit haar onderzoek: ,,Dit is voor ons een duidelijk signaal dat aan de informatievoorziening over klimaatbelasting van ons eten het nodige kan worden verbeterd, en dat consumenten daar ook op zitten te wachten.’’ En: ,,Het Voedingscentrum lanceert binnenkort een campagne om het bewustzijn van consumenten te vergroten over eten en klimaat.’’ Mooi zo.

Vandaag een receptje zonder noemenswaardige voedselkilometers, CO²-uitstoot, verpakkingsvervuiling of andere klimaatbelasting: zachtromige brandnetelsoep.

Voor 2 personen:

2 eetlepels biologische roomboter

1 bio-aardappel, geschild en in blokjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

4 handenvol brandnetelblaadjes (trek tuinhandschoenen aan!)

700 ml kruidenbouillon

125 ml biologische crème fraîche

1 biologische eidooier

een handje bieslook, fijngeknipt

Fruit de aardappel en knoflook rustig in de boter. Voeg de brandnetelblaadjes toe en laat ze even slinken. Voeg bouillon toe, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer en maak op smaak met peper en zout. Klop 100 ml crème fraîche los met de eidooier en roer door de soep. Laat de brandnetelsoep niet meer koken, maar verdeel over 2 kommen. Schep in elk nog wat crème fraîche en bestrooi met bieslook.

Janneke Vreugdenhil

Hoe groen consumeer jij? Vertel erover op nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil