Green Day klinkt als Green Day: dit kennen we al

cd pop * *

Green Day:

21st Century Breakdown (Reprise)

Vijftien jaar na hun doorbraakalbum Dookie strekt de horizon van het Californische trio Green Day verder dan de punkrockliedjes van toen. Nadat zanger/gitarist Billie Joe Armstrong op het voorlaatste album American Idiot zijn frustratie over de Amerikaanse politiek kneedde tot een veelomvattend conceptalbum, is het nieuwe, 21st Century Breakdown ,opnieuw een ambitieus werkstuk.

In een rockopera van drie bedrijven schetst het trio hoop en teleurstellingen van een jong stel dat trouw probeert te blijven aan simpele idealen in een complexe wereld. Muzikaal heeft dat geen grote gevolgen, want Green Day klinkt zeventig minuten lang vooral als de degelijke rockgroep die we kennen. Een pianoballade hier en een boze punksong daar, maar Nirvana-producer Butch Vig is geen drastisch nieuwe richting met ze ingeslagen.

Als de melodie van Last night on earth dan ook nog eens als twee druppels lijkt op hun oude hit Wake me up when september ends, blijft er van al die mooie ambities weinig over. Achttien liedjes meer van hetzelfde, dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard