Fusie van bedrijven telecom

Bharti Airtel, India’s grootste aanbieder van mobiele telefonie, en het Zuid-Afrikaanse telecommunicatieconcern MTN gaan een nieuwe poging wagen tot krachtenbundeling. Als de gesprekken de komende maanden succesvol worden afgerond, ontstaat een gigant op het gebied van mobiele telefonie, met een gezamenlijke omzet van ruim twintig miljard dollar (14,4 miljard euro) en met meer dan 200 miljoen klanten in India, Afrika en onder andere Syrië, Iran en Afghanistan.

Oprichter en topman Sunil Bharti Mittal (51) maakte het nieuws over hervatting van de fusiegesprekken gisteren in New Delhi bekend. Precies een jaar geleden mislukte de strategische samenwerking doordat MTN op het laatste moment aanvullende eisen stelde. Daardoor zou de Indiase partner in feite zou worden gedegradeerd tot een dochteronderneming, vond Bharti Mittal.

Nu zegt de topman dat het bredere, strategische doel van de aangekondigde samenwerking is om „een volledige fusie van MTN en Bharti” te realiseren, en daarmee de leidende rol te spelen in de snel opkomende markten. In eerste aanleg gaan beide concerns, via een reeks van complexe geld- en aandelentransacties, over en een weer in elkaar participeren. Bharti verwerft een belang van bijna 49 procent in MTN, het Zuid-Afrikaanse concern en zijn aandeelhouders krijgen een belang van ongeveer 36 procent in Bharti.

Dat er weer wordt gesproken illustreert de groeiende belangstelling voor ‘zuid-zuid’ samenwerking tussen India en Zuid-Afrika. Na het afhaken van Bharti probeerde het Indiase telecombedrijf Reliance van Anil Ambani met MTN in zee te gaan. Maar die deal werd geblokkeerd door Anils oudere broer Mukesh. Die erfde samen met hem het zakenimperium van hun vader, maar ze kregen daarna ruzie.