Europese landen pakken werkgevers van illegalen aan

Brussel. Werkgevers in de Europese Unie kunnen niet meer ontsnappen aan boetes voor het aannemen van illegalen. De EU-landen hebben gisteren een voorstel aangenomen dat elk land verplicht boetes uit te delen voor werkgevers die illegalen in dienst hebben. De werkgever moet ook de kosten van de terugkeer betalen. Verder kan een land een betrapte werkgever uitsluiten van subsidies en overheidsopdrachten. Werkgevers moeten van elke niet-Europeaan een kopie van de verblijfsvergunning bewaren en de autoriteiten inlichten. Doel van de nieuwe aanpak is illegalen te ontmoedigen naar de Europese Unie te komen. De Europese Commissie had aanvankelijk voorgesteld dat elke EU-lidstaat jaarlijks 10 procent van alle bedrijven moet controleren op illegale werknemers. Dit streefcijfer is uit de plannen verdwenen.