Eigen hotels van Golden Tulip zijn failliet

Hotelketen Golden Tulip heeft voor de 14 eigen hotels in Nederland faillissement aangevraagd. Dit hebben de directie en de twee bewindvoerders gisteren bekendgemaakt. Het hotelconcern is door teruglopende inkomsten, als gevolg van de economische crisis, in acute geldnood gekomen.

De 57 hotels die worden geëxploiteerd door franchisehouders, blijven buiten het faillissement. Directeur Hans Kennedie heeft laten weten te werken aan een doorstart. In afwachting hiervan blijven alle hotels open. Het faillissement betreft zogeheten TulipInns en ‘gewone’ Golden Tulip-hotels, onder meer in Amersfoort, Wageningen, Beekbergen, Alphen aan den Rijn en Delft.

Golden Tulip wilde vanmorgen geen commentaar geven op de situatie en de eventuele haalbaarheid van een doorstart. Volgens een van de bewindvoerders, Rinke Dulack van advocatenkantoor van Benthem & Keulen, zijn er „verscheidene partijen” geïnteresseerd in overname van de keten. „De belangen zijn groot, een doorstart acht ik heel realistisch.” Golden Tulip telt ook ruim ongeveer 260 hotels in het buitenland. Deze zullen eveneens worden verkocht, bevestigt Dulack.

De bewindvoerder onderstreept dat de situatie nijpend is. „Binnen een paar weken moet dit zich wel uitkristalliseren. En vóór 1 juli dienen we met een oplossing komen, anders wordt het onbeheersbaar.” Met een nieuwe eigenaar zullen naar verwachting ook de franchisehotels doorgaan onder de naam Golden Tulip.

De besloten vennootschap Golden Tulip Hospitality vroeg eind maart uitstel van betaling aan voor 60 hotels in binnen- en buitenland. Spil in het concern is Hans Kennedie, die met zijn Kenmark Holding een belang van 50 procent heeft. De andere 50 procent is in handen van investeringsmaatschappij CVC. Van de holding blijft niets anders over dan „een lege huls”, zegt Dulack. De bewindvoerder verwacht ook dat de rol van Kennedie is uitgespeeld. „Voor hem valt er niet zo veel meer te beleven.”