Ectoplasma?

(Foto Kees Spruijt/WFA) WFA71T:RUPSENPLAAG:ROTTERDAM;25MAY2009-Na al eerder andere delen van Nederland te hebben geteisterd, zijn de rupsen van de Spinselmot nu ook in de regio Rotterdam in steeds grotere getale aanwezig. Aan de Spuikade in Rotterdam hebben de beestjes een fikse rij bomen ingepakt met hun witte net van draden. Ook een auto is helemaal bedekt met het spul van de spinselmot, wat er spookachtig uitziet. Ook uit Rotterdam-Hoogvliet, de Beverwaard en Ridderkerk komen meldingen over de Spinselmot. Ondanks de vele klachten grijpt Gemeentewerken Rotterdam niet in. De rupsen zouden vanzelf binnen vier weken verdwijnen. Wel wordt overwogen de omgeving tijdelijk af te zetten om persoonlijke schade te beperken. De rupsen weven een dikke witte kleefmassa om zich heen. Dit doen ze om zichzelf te beschermen tegen vogels. De beestjes vreten de bladeren van de bomen in snel tempo op, veranderen daarna in een cocon, waar uiteindelijk een mot uitkomt. Het is een jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel, maar zoveel als op de Spuikade is bijzonder. Volgens deskundigen zijn de rupsen niet gevaarlijk voor mensen en ook niet voor de bomen, die ze kaalvreten. Auto's moeten wel meerdere keren door de wasstraat. Op de foto; surrealistische beelden door spinsel, een auto totaal ingepakt.WFA/ks/str.Kees Spruijt Spruijt, Kees / WFA

Drie juni vorig jaar stond op deze pagina’s een foto van een boom, ingepakt met een witte spinnewebachtige substantie. Het had zo een still uit een Oost-Europese magisch-realistische film kunnen zijn. Zo eentje die is gebaseerd op de sprookjes van Grimm.

In werkelijkheid was het een foto van een boom in Nijmegen die was ingepakt door rupsen van de Hyponomeuta padellus, de spinselmot. De rupsen komen elk jaar terug en elk jaar sturen persbureaus weer foto’s de wereld in van de bizarre taferelen die de onschadelijke beestjes veroorzaken, meestal iets met bomen.

De foto hierboven is geen sprookjesfoto. Als het al een still zou zijn, dan eentje uit een horrorfilm. Een apocalypsfilm getiteld The Attack of the Caterpillars bijvoorbeeld. Of misschien eerder een kruising tussen The Exorcist en Stephen Kings Christine. De rode Honda Civic is dan een auto uit de hel die langzaam op de Rotterdamse Spuikade materialiseert. Het witte spul is natuurlijk ectoplasma.

De website van het Centrum voor Paranormale en Spirituele Zienswijzen zegt het volgende over ectoplasma: „Het kan en mag soms zelfs gefotografeerd worden. Ectoplasma is soms niet geschikt om aan het daglicht bloot te stellen terwijl dat in andere gevallen weer wel mogelijk is. Ectoplasma gedraagt zich soms ook als een stoffelijke zelfstandigheid. Het vertoont dan eigenschappen van gewone materie en neemt daarbij soms de vorm van lichaamsdelen aan.” Lichaamsdelen, brrrrrrr.

Bekijk de spookboom van Nijmegen en lees meer over de rupsen via nrcnext.nl/links