Econcern vraagt uitstel van betaling aan

Het duurzame energiebedrijf Econcern heeft uitstel van betaling aangevraagd, omdat het problemen heeft zijn schulden te herfinancieren.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Econcern is door de economische crisis in de problemen geraakt. Veel van de activiteiten werden gefinancierd met leningen. Het bedrijf ondervindt nu grote problemen om sommige van die leningen geherfinancierd te krijgen, omdat investeerders huiverig zijn geworden geld uit te lenen.

Volgens een woordvoerder draait het probleem om een lening van circa 150 miljoen euro, die aandeelhouders en banken hadden verstrekt. De belangrijkste aandeelhouders van het concern zijn het conglomeraat SHV, Rabobank en verzekeraar Delta Lloyd. Het doorlopen van de lening was afhankelijk van de resultaten over 2008. Die vielen tegen.

„Als we in 2008 een goed jaar hadden gedraaid dan was die financiering gewoon doorgelopen”, aldus de woordvoerder. Omdat het bedrijf over 2008 verlies heeft geleden, moest het bestuur van Econcern om de tafel gaan zitten met aandeelhouders en banken, om tot een nieuwe lening te komen. Een oplossing is tot op heden niet gevonden.

Econcern is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het boegbeeld van de duurzame energiebeweging in Nederland. Sinds 2005 kent het een onstuimige groei. In 2007 was de omzet 443 miljoen euro. Het aantal werknemers groeide tot 1.400.

Econcern is vooral bekend van het Prinses Amalia-windpark dat het vorig jaar opende, samen met Eneco. Een woordvoerder van energiebedrijf Eneco laat weten in onderhandeling te zijn met Econcern voor eventuele overname van onderdelen, of zelfs van het hele bedrijf.

Sinds het uitbreken van de economische crisis voert het concern een reorganisatie door. Minister Cramer (Milieu, PvdA) heeft ervoor gepleit het bedrijf te steunen. Vorige maand kondigde Econcern aan 200 van de 1.400 banen te schrappen. Begin deze maand heeft het uitstel aangevraagd voor publicatie van het jaarrapport.

    • Marcel aan de Brugh