Corruptie, moord en een 22-jarige golfcaddie

Vandaag stond in de Jakarta Post een interessante productie over de vraag die velen bezighoudt: blijft de Indonesische ‘Commissie ter Uitroeiing van Corruptie’, oftewel de KPK, functioneren nu de voorzitter vastzit vanwege een bizarre moordzaak? Want tijdens drie weken vakantie in Nederland (vandaar zo lang geen posts!) werd ik opgeschrikt door schokkend nieuws: KPK-baas Antasari

Antasari Azhar

Antasari AzharAntasari Azhar

Vandaag stond in de Jakarta Post een interessante productie over de vraag die velen bezighoudt: blijft de Indonesische ‘Commissie ter Uitroeiing van Corruptie’, oftewel de KPK, functioneren nu de voorzitter vastzit vanwege een bizarre moordzaak?

Want tijdens drie weken vakantie in Nederland (vandaar zo lang geen posts!) werd ik opgeschrikt door schokkend nieuws: KPK-baas Antasari Azhar was gearresteerd wegens de moord op zakenman Nasruddin Zulkarnaen, die in maart door enkele hitman op een motor werd omgelegd. Antasari zou opdracht hebben gegeven.

Drie weken na de arrestatie wordt het vermeende motief in de pers steeds ingewikkelder. Antasari zou een affaire hebben gehad met een 22-jarige vrouwelijke golfcaddie, die de derde vrouw was van Nasruddin. Maar naast deze driehoeksverhouding ontvouwt zich nu ook het plot dat Nasruddin de KPK zou hebben voorzien van bewijs rond een corruptiezaak, dat hij ontevreden was omdat de zaak zo langzaam verliep, en dat hij Antasari daarom zou hebben proberen af te persen. Tja, zou de werkelijke toedracht ooit boven tafel komen?

Toch lijkt de zaak de KPK nog niet al te erg te schaden. Nadat Antasari werd geschorst, gingen de overige vier bestuurders onmiddellijk over tot de orde van de dag. Antasari was sinds zijn benoeming dan ook omstreden. Als enige bestuurder werd hij niet goedgekeurd door de maatschappelijke organisaties die inspraak hebben bij de benoemingen. Hiervoor was hij aanklager, een van de meest corrupte beroepsgroepen van Indonesië. En vlak voor zijn benoeming zette hij zichzelf nog voor gek door te proberen een journalist om te kopen.

Dat verklaart waarom ook organisaties als het gerespecteerde Corruption Watch niet protesteerden na de arrestatie van Antasari. In de krant van vandaag zei Emerson Yuntho van Corruption Watch nog dat de arrestatie ervoor kan zorgen dat een aantal grote corruptiezaken alsnog tot een einde worden gebracht. De organisatie verdacht Antasari ervan die zaken op te houden, vanwege politieke belangen.

Volgens de Jakarta Post zei iemand anders van Corruption Watch zelfs dat Antasari een blok aan het been van de KPK was geworden, en dat de anti-corruptiecommissie waarschijnlijk ‘een zucht van verlichting’ slaakt nu hij uit beeld is.

Helaas is de arrestatie voor allerlei vijanden van de KPK wel een startsein geweest om de aanval te openen. Vooral voor het parlement, waarvan zo’n 10 leden immers door toedoen van de KPK vastzitten. Die stelde voor dat de KPK zijn bezigheden zou opschorten tot er een nieuwe leider is. Met andere woorden: dat er een aantal maanden lang even geen nieuwe parlementsleden zouden worden opgepakt. Het is maar de vraag of de commissie dit soort aanvallen kan blijven omzeilen.

    • Elske Schouten