'Burgemeester wist niet waar hij over sprak'

Van slavernij is in Someren geen sprake. Volgens haar advocaat is aspergeteler José Janssen vorige week ten onrechte opgepakt. Ze is het slachtoffer van een blunderende burgemeester.

Advocaat Theo Linssen

Burgemeester Veltman van het Brabantse Someren heeft „geblunderd” door te spreken van slavernij op een aspergebedrijf in zijn gemeente. Someren heeft zich bovendien „onwillig” getoond bij het brandveilig maken van het onderkomen van seizoenswerkers. De overheid maakt de oogst van asperges onmogelijk door geen nieuwe werkvergunningen af te geven. En de politie heeft aspergeteler José Janssen vorige week ten onrechte opgepakt. Dat stelt Theo Linssen, advocaat van de aspergeteler.

De raadsman weerspreekt de aantijgingen dat op het aspergebedrijf seizoensarbeiders slecht waren gehuisvest en onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken. Deze beschuldigingen, gedaan door Roemeense seizoensarbeiders en vertaald door beëdigde tolken, waren voor burgemeester Veltman tien dagen geleden aanleiding een bus te huren om 37 seizoensarbeiders terug naar huis te rijden. Veltman riep de Roemenen op in eigen land bekend te maken dat de aspergeteler uit Someren „niet te vertrouwen” is.

Advocaat Linssen: „De burgemeester wist kennelijk niet waar hij over sprak. Mijn cliënt betaalt het minimumloon. De seizoensarbeiders konden gebruik maken van een regeling om voor vijf euro per dag drie maaltijden te krijgen, en voor acht euro per dag te overnachten in kamertjes voor twee personen, met gelegenheid tot douchen. Als de burgemeester vond dat er sprake was van slavernij, dat had hij de Roemenen niet moeten oproepen het aan iedereen in Roemenië te vertellen, maar hun het adres van een advocaat in Nederland kunnen geven.”

De uitspraken van de „blunderende” burgemeester hebben volgens Linssen verregaande consequenties gehad. „Hij had moeten nadenken voordat hij zijn uitspraken deed. Er is een golf van verontwaardiging ontstaan, doordat wij in Nederland natuurlijk verbaasd opkijken als slavernij nog steeds bestaat, honderdvijftig jaar na de afschaffing ervan.” De burgemeester heeft daardoor ook de oogst van dit jaar in gevaar gebracht. „Mevrouw krijgt geen tewerkstellingsvergunningen voor nieuwe medewerkers. Bovendien wil de Greenery-veiling geen asperges meer van haar afnemen, want dat zou niet passen bij sociaal-maatschappelijk ondernemen.”

De advocaat heeft weinig begrip voor de gemeente Someren in het algemeen. Het pension in de boerderij van de aspergeteler werd tien dagen geleden ontruimd omdat het niet voldeed aan de eisen voor brandveiligheid. De rechter had voor die ontruiming toestemming gegeven. Linssen: „De gemeente heeft het onderbrengen van seizoenwerkers tien jaar lang gedoogd. Nu ineens mocht dat niet meer en wilde men ontruimen. Aanvankelijk had de rechter opgeroepen er samen uit te komen. Mevrouw had een plan van aanpak. Ze wilde een brandwacht inhuren tot de voorzieningen voor brandveiligheid klaar zouden zijn. Maar daar wilde de gemeente niet aan meewerken want dat was ‘een gepasseerd station’. De gemeente gooide de kont tegen de krib. Tja, toen kon de rechter niet anders dan instemmen met ontruimen.” En nu weigert de gemeente medewerking om het pension alsnog brandveilig te maken. Linssen: „De aannemer kan aan het werk. Maar de gemeente wil er pas na het seizoen over nadenken. Zo gaat een deel van de oogst verloren.”

Verontwaardigd is Linssen ook over de aanhouding vorige week van zijn cliënt. „De politie wilde haar woning om half één ’s nachts controleren. Dat weigerde zij. Ze lag in bed. Vervolgens heeft de politie een koevoet gebruikt om binnen te komen. Toen werden twee Roemeense dames slapend aangetroffen. Maar daar is niets mis mee. Als ik bij u een fles wijn kom drinken, dan kunt u mij toch ook vragen te blijven slapen?”

Dan zijn er nog verhalen als zou mevrouw Janssen de seizoensarbeiders hebben opgesloten op het bedrijf. Linssen: „Dat verhaal berust op een misverstand.” Drie Portugezen hadden ruzie met een aantal Roemenen en wilden vertrekken. Mevrouw Janssen was uithuizig, zodat de politie eraan te pas moest komen. Die heeft vervolgens, aldus Linssen, ten onrechte de indruk gewekt dat men het bedrijf niet op kon.

En ja, de Arbeidsinspectie heeft mevrouw Janssen sinds 2005 vijf keer beboet voor in totaal 566.250 euro. Maar, zegt Linssen, zij vecht deze boetes op goede gronden aan. Eén van de boetes betrof het niet melden van een bedrijfsongeval. Linssen: „Die zaak is voor de rechter gekomen. Mevrouw is daarvan vrijgesproken.” Het grootste boetebedrag betreft illegale arbeid. Linssen: „Mevrouw vecht deze boetes aan omdat zij vindt dat de tewerkstellingsvergunningen ten onrechte zijn geweigerd. Er zijn in Nederland heel veel boeren die in dezelfde situatie verkeren. Maar daar hoor je weinig over.”

En dat seizoensarbeiders tien dagen geleden maar al te graag terug wilden naar Roemenië? Dat heeft met slechte arbeidsomstandigheden niets te maken. „Ze waren geïntimideerd. Ze waren bang voor de politie.”

    • Arjen Schreuder