Britten willen nog dit jaar naar de stembus

De affaire over de extravagante declaraties van Britse Lagerhuisleden, inmiddels in haar derde week, lijkt niet alleen veel parlementariërs hun zetel te gaan kosten, maar kan zelfs uitmonden in een ingrijpende constitutionele hervorming.

Uit een opiniepeiling van het dagblad The Guardian bleek bovendien dat tweederde van de kiezers vindt dat premier Gordon Brown nog dit jaar nieuwe Lagerhuisverkiezingen moet uitschrijven. Brown heeft als premier formeel het recht daarmee te wachten tot juni 2010. Vorige week verwierp hij nog oproepen van de Conservatieven om spoedig verkiezingen te houden.

The Sunday Times meldde dat 325 van de 646 Lagerhuisleden hun zetel dreigen te verspelen bij de volgende verkiezingen. Tot dusverre hebben echter slechts vijf Conservatieven gezegd dat ze zich niet herkiesbaar stellen wegens het declaratieschandaal. Twee Labour-Lagerhuisleden zijn door hun fractie geschorst en onderminister voor Justitie Shahid Malik heeft moeten aftreden in afwachting van een onderzoek naar zijn declaraties. Ook heeft Lagerhuisvoorzitter Michael Martin zijn vertrek aangekondigd.

In het leeuwendeel van de gevallen hebben de parlementariërs de declaratieregels overigens niet overtreden. De regels waren echter zo soepel, dat ze zich dingen konden permitteren die gewone burgers niet zijn toegestaan. Het dagblad The Daily Telegraph beschuldigde gisteren minister van Financiën Alistair Darling, Jacqui Smith (Binnenlandse Zaken), Geoff Hoon (Transport) en Hazel Blears (Lokaal Bestuur) ervan ook de hulp van accountants te hebben gedeclareerd. Burgers mogen zelf de kosten van accountants niet van hun belastingen aftrekken.

Van verschillende kanten wordt voorgesteld het gezag van het parlement te herstellen via ingrijpende constitutionele hervormingen. Minister van Volksgezondheid Alan Johnson opperde gisteren in The Times de invoering van een kiesstelsel met evenredige vertegenwoordiging.