Autoleasebedrijf Leaseplan wil geld spaarders ophalen

Amsterdam. Leaseplan gaat concurreren op de Nederlandse spaarmarkt. Het autoleasebedrijf wil vanaf het vierde kwartaal van dit jaar een internetrekening voor spaarders aanbieden. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Leaseplan is sinds 1993 in het bezit van een bankvergunning. Volgens een woordvoerder van Leaseplan kan de kernactiviteit van het bedrijf gezien worden als bankieren. ”Wij zijn net als andere banken ook kredietverstrekkers, maar tot nu toe alleen in de vorm van autofinanciering.” Voor Leaseplan is de spaarbank een ”additionele vorm van financiering”, nu het bedrijf het moeilijk heeft om institutionele beleggers aan zich te binden. ”De normale werking van de kapitaalmarkt is al enige tijd verstoord, dus we moeten zoeken naar nieuwe oplossingen.” Leaseplan wil met het nieuwe product substantiële bedragen binnenhalen. ”We hebben veel geld nodig. We zitten in dertig landen en hebben veel auto`s op de weg, dus dan gaat het niet om kleine bedragen.”