Amsterdam krijgt eigen duurzaam energiebedrijf

Amsterdam. De gemeente Amsterdam gaat samen met het bedrijfsleven en woningcorporaties een eigen duurzaam energiebedrijf oprichten. Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt. Volgens het stadsbestuur moet 30 procent van de Amsterdamse energiebehoefte in 2025 uit lokaal geproduceerde energie komen. Nu is dat ongeveer 6 procent. De CO2-uitstoot moet in hetzelfde jaar met 40 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. De energie moet met de aanleg van tien miljoen vierkante meter zonnepanelen en een aantal windmolenparken worden opgewekt. Volgens milieuwethouder Marijke Vos (GroenLinks) zijn de Arena en de Stopera het eerst aan de beurt. De strook langs de A10 in Amsterdam-Noord, het havengebied en IJburg-2 bieden volgens Vos kansrijke locaties voor windenergie. Op de hoge gebouwen van de Zuidas kunnen kleinere turbines komen. Het nieuwe energiebedrijf gaat ook een `slim` elektriciteitsnet aanleggen voor groene energie. Voor de financiering wil de gemeente een deel van de naar schatting 800 miljoen euro gebruiken die de stad ontvangt als aandeelhouder van Nuon.