Ajax akkoord met trainer Martin Jol

Ajax en HSV-trainer Martin Jol hebben vanmiddag na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over een meerjarige verbintenis. De huidige coach van Hamburger SV moet de opvolger worden van Marco van Basten, die onlangs ontslag nam bij de voetbalclub uit Amsterdam. Ajax en HSV moeten het nog wel eens worden over een afkoopsom. Jol staat bij de Duitsers nog een jaar onder contract.

Ajax is voornamelijk geïnteresseerd in de Hagenaar Jol, niet in zijn staf. Dat was in Hamburg meteen een punt van onderhandeling, want volgens het rapport-Coronel moet de club en niet de hoofdtrainer de samenstelling van het technische begeleidingsteam grotendeels bepalen. Jol kan bij Ajax voor minimaal vier jaar tekenen. Ajax had aanvankelijk ook moeite met zijn salariseisen. Naar verluidt zou Jol 2,5 miljoen euro verdienen bij de Noord-Duitse club.

Oud-profvoetballer Martin Jol (53) kwam als trainer in het betaald voetbal dankzij een journalist die bestuurslid Nol Hendriks van Roda JC tipte over zijn goede resultaten bij Scheveningen, dat hij algemeen amateurkampioen maakte. Met de club uit Kerkrade won Jol in 1997 de beker en hij had relatief ook succes met RKC. Op een hoger niveau bewees de oefenmeester eveneens zijn kwaliteiten. Tottenham Hotspur eindigde onder zijn hoede twee jaar in de topvijf van de Engelse Premier League. En afgelopen seizoen deed Jol met HSV in de Duitse Bundesliga lang mee om de titel. Ook wist zijn team door te dringen tot de halve finales van de UEFA Cup.

Ajax wendde zich tot Jol nadat duidelijk was geworden dat Morten Olsen geen toestemming kreeg van de Deense voetbalbond om een duobaan aan te gaan. De Amsterdamse club wilde hem zijn functie als bondscoach van Denemarken laten combineren met het trainerschap bij Ajax.

Olsen verklaarde gisteren bij de voorbereiding van zijn selectie voor het WK-kwalificatieduel van de Denen tegen Zweden het ‘logisch’ te vinden dat de Deense voetbalbond niet bereid was mee te werken. Eerder lieten ook Co Adriaanse en Frank Rijkaard weten geen interesse te hebben in de vacature bij Ajax.

    • Erik Oudshoorn