Afrika krijgt 10 miljard dollar extra IMF-steun

Afrikaanse landen bezuiden de Sahara kunnen rekenen op ten minste 10 miljard dollar (7,2 miljard euro) aan steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de gevolgen van de wereldwijde economische crisis het hoofd te bieden. Dat heeft directeur Dominique Strauss-Kahn van het IMF gisteren bekendgemaakt in Congo.

Het geld wordt beschikbaar gesteld in de vorm van ‘speciale trekkingsrechten’ (special drawing rights, SDR’s), een kunstmatige munteenheid gebaseerd op een ‘mandje’ van bestaande munteenheden zoals de dollar en de euro. Afrikaanse landen kunnen deze SDR’s onderling verhandelen, waardoor hun reserves van vreemde valuta toenemen en hun eigen munteenheid stabiliseert.

De toezegging van het IMF vloeit voort uit de bijeenkomst van de landen van de G20, vorige maand in Londen. Daar werd in totaal 250 miljard dollar aan SDR’s toegezegd om de negatieve gevolgen van de mondiale crisis op te vangen.

Afrikaanse landen kampen met teruglopende buitenlandse investeringen (onder meer in de belangrijke grondstoffenindustrieën) en teruglopende geldovermakingen door Afrikanen in de diaspora. De economieën in Sub-Sahara Afrika zullen dit jaar wel groeien, samen met 1,7 procent, aldus het IMF, maar dat is meer dan een halvering vergeleken met de groeicijfers van de afgelopen jaren.

De ongeveer 10 miljard dollar voor Sub-Sahara Afrika zal de komende maanden beschikbaar komen na stemming door de landen die lid zijn van het IMF, aldus Strauss-Kahn. Eerder deze maand liet Ghana weten dat het, los van de uitgave van de SDR’s, met het IMF overlegt over een extra krediet van 1 miljard dollar. Zambia is met het IMF een hulppakket ter waarde van ruim een kwart miljoen dollar overeengekomen. Congo zou circa 600 miljoen dollar tegemoet kunnen zien. (Reuters)