Zware buien

De eerste officiële zomerse dag van het jaar wordt vannacht direct gevolgd door zware buien. Met een zomerse dag wordt een dag bedoeld waarop het in De Bilt ten minste 25 graden is geworden.

Afgelopen nacht trokken al zware onweerbuien over onder meer Bretagne en Normandië. In de atmosfeer ontstaat vanavond en vannacht een explosieve situatie. De lucht is extreem onstabiel. Zodra buien zich vormen, kunnen ze in een mum van tijd uitgroeien tot wolkenkastelen van 10 tot 15 kilometer hoog. Zulke wolken produceren niet alleen veel regen en onweer, maar soms ook zware hagel.

De vraag is echter altijd, of en zo ja, waar deze ontwikkeling plaatsvindt. Volgens het waarschijnlijkste scenario arriveren de eerste onweersbuien pas in de late avond boven Zeeland en trekken ze in noordoostelijke richting over het land. Lokaal kan zware regen tot wateroverlast leiden. Blikseminslagen kunnen ook problemen veroorzaken. De buien worden vooral in het westen verwacht, in de oostelijke provincies valt het waarschijnlijk mee.

Morgen brengt een stevige van zuidwest naar noordwest ruimende wind koele lucht. Er is veel bewolking en er vallen nog enkele buien. Alleen in het oosten wordt het nog 20 of 21 graden.

Woensdag brengt een storing af en toe regen. De dagen erna knapt het op en wordt het zonniger.