We zijn geen groep

Krakers, schrijft Rosanne Hertzberger, verergeren de problemen voor studenten en starters op de woningmarkt. Zij zouden de bouw van nieuwe woningen verhinderen. Als medeoprichter van de Landelijke Petitie tegen het Kraakverbod wil ik haar graag uit deze droom helpen. De grootste reden voor woningnood is dat er te veel kantoorruimte wordt gebouwd en te weinig woningen. Daarnaast spelen er marktfactoren mee: de grondprijzen stijgen harder dan de lonen, het kan fiscaal aantrekkelijk zijn om een pand ongebruikt te houden en ook speculatie betaalt soms beter dan verhuur.

Krakers zijn geen groep, zoals Hertzberger het doet voorstellen, maar individuen die besluiten hun woningnood te lenigen door een leegstaand pand in gebruik te nemen. Veel van hen zijn studenten. Ook om die reden gaat haar argument niet op dat krakers studenten hinderen. Onze petitie heeft al 10.000 handtekeningen geworven. Meer dan honderd organisaties steunen het initiatief, waaronder de Landelijke Studenten Vakbond, FNV Jong, de Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam. Als het verbod er komt, neemt met de dreiging van een kraak ook het nut van antikraak af. En de woningnood zelf blijft gewoon bestaan. Voor iedereen.

Aetzel Griffioen

Amsterdam

Meer over de petitie op kraakpetitie.nl

    • Aetzel Griffioen