Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Eén Vandaag. De aanpak van de 40 probleemwijken in Nederland, met miljoeneninvesteringen, is ruim twee jaar bezig. Het is een paradepaardje van het kabinet, gemeenten en woningcorporaties: van de 40 zwakste wijken weer 'prachtwijken' maken. Utrecht presenteert vandaag een evaluatie van die aanpak. Een verslag over de ontwikkelingen in de vier zogenoemde Vogelaarwijken in die stad. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over het toenemende geweld in Nederland tegen de politie waarin wordt onderzocht wat de politie zelf kan doen tegen deze agressiviteit. Verder een interview met Madeleine Albright die o.m. reageert op de kernproeven van Noord-Korea, het land waar zij als Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zelf mee onderhandelde. Ned.2, 22.15-22.50u

Praatprogramma

De wereld draait door. Marco Borsato komt vertellen over zijn avonturen in Cannes met zijn film The silent Army (Wit licht). Leo Blokhuis komt praten over de box met cd's van de Canadese zanger Neil Young over de eerste tien jaar van zijn muzikale carrière (1963-1973) Muziek van de band De Staat. Ned.3, 19.30-20.20u.

Documentaire

D-Day: Bloody Ohama. BBC-documentaire waarin wordt onderzocht waarom de landing bij en de verovering van Omaha Beach op 6 juni 1944, D-Day, veel lastiger en bloediger was dan die van de andere stranden waar de geallieerden militaire operaties uitvoerden. Canvas, 22.10-23.15u.

De slag om Brussel: Champagnastreken. Derde deel van serie reportages waarin de Europese politiek wordt ontrafeld. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken de Europese regelgeving. Afl.: Champagnestreken. Champagne is een Europees beschermd streekproduct. Zogenaamd om de kwaliteit te waarborgen. Maar nu willen ze in de champagnestreek aardappel- en knollenvelden tot champagnewijngaarden omploegen. Land met slechte grond en ongunstige ligging wordt een goudmijn. Daartegenover wordt in het Zwitserse plaatsje Champagne al honderden jaren wijn zonder bubbels gemaakt, maar ‘Europa’ staat niet toe dat de naam van het dorp op de fles wordt vermeld. Ned.2, 22.51-23.30u.

informatief

Hart en ziel: De psychologie van de leugenaar. Met o.a. een gesprek met Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie en met Renée Vervoorn, die jarenlang getrouwd was met een pathologische leugenaar. Zij schreef een boek over haar ervaringen. BN-er Marijke van Helwegen wordt psychologisch getest en Mieke van der Weij legt haar de uitkomsten voor. Ned.2, 19.25-19.50u.

drama

Tess of the D'Urbervilles. Eerste deel van een vierdelig BBC-kostuumdrama naar de roman van Thomas Hardy met een cast van jonge acteurs, onder andere Gemma Arterton (Quantom of Solace) als Tess Durbeyfield, Hans Matheson (The Virgin Queen) in de rol van Alec D’Urberville en Eddie Redmayne (Elizabeth: The Golden Age, The Other Boleyn Girl) als Angel Clare. Ned.2, 20.55-22.00u.

muziek

40 jaar Pinkpop. Programma rond de 40ste verjaardag van Pinkpop, met fragmenten, publiek met bijzondere verhalen, artiesten die op Pinkpop optraden, een vrolijke popquiz en reportages. Presentatie Dolf Jansen. Een vraag staat centraal: wat is het beste en opmerkelijkste concert van Pinkpop van de afgelopen 40 jaar? Van de Red Hot Chili Peppers en The Police, tot een jonge Nederlandse band als Voicst. Het publiek kan tot aan het begin van Pinkpop 2009 op 30 mei via 3fm.nl. stemmen op een topt tien. Zie ook pinkpop.nl. Reportages: Michiel Veenstra. Ned.3, 21.30-22.30u.

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2009. Samenvatting van de finale: sessie 1. De twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd krijgen één week de tijd om een verplicht werk in te studeren, speciaal voor de wedstrijd gemaakt door Eun-Hwa Cho, die net als vier van de finalisten uit Zuid-Korea afkomstig is. Wat verklaart eigenlijk die overvloed aan talent uit Azië? Canvas, 0.00-02.10u.

sport

Roland Garros. Dagelijks verslag van het grand slamtoernooi in Parijs. Commentaar door Marcella Mesker, Jan Roelfs en Jan Siemerink. Ook te volgen via Canvas (vanaf 11.15u.) en nos.nl. Ned.1, 11.00-17.25u.