Verdachte van fraude ontsnapt

Norbert Mappes-Niediek

De Oostenrijkse politie heeft een belangrijke verdachte in het fraudeschandaal rond het Nederlandse Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) opgepakt en weer vrijgelaten. De man, een Duitser, zou hebben samengewerkt met de hoofdverdachte, de Nederlander Clemens K..

K. was hoofd financiën bij het fonds. Hij verdween vorige week nadat aan het licht was gekomen dat hij eind februari 203 keer 50.000 euro had overgemaakt naar een rekening bij een kleine bank in Oostenrijk. Michael Brunschmid, directeur van de Raiffeisenbank in Waidring (Tirol): „Dagen later doken hier drie Duitsers op die aankondigden dat ze in de volgende dagen 450.000 euro van de rekening wilden opnemen.” Brunschmid zegt dat het bankpersoneel deed alsof het akkoord ging, en ondertussen aangifte deed. Toen een van de Duitsers verscheen voor het geld, nam de politie hem mee voor verhoor. „Daarna hebben de agenten hem weer laten lopen”, zegt Brunschmid.

De Oostenrijkse politie heeft verklaard dat zij de drie verdachte Duitsers alsnog wil opsporen.

    • Norbert Mappes-Niediek