Valverde: zege in Catalonië als extra motivatie

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft gisteren de Ronde van Catalonië gewonnen. De kopman van Caisse d’Epargne bleef in de Spaanse rittenkoers, die deel uitmaakt van de wereldkalender van de belangrijkste wedstrijden, het Ierse talent Daniel Martin vijftien seconden voor.

Valverde werd onlangs door het Italiaans Olympisch Comité wegens vermeende betrokkenheid bij het dopingschandaal Operacion Puerto voor twee jaar uitgesloten van wedstrijden in Italië. Hij dreigt daardoor ook de Tour de France, die dit jaar op Italiaans grondgebied komt, te missen.

De 29-jarige renner noemde zijn zege in Catalonië heel belangrijk. „Vooral door de moeilijke tijd die ik momenteel doormaak. Winnen en goed rijden is een extra motivatie voor me.” De Dauphiné is in juni zijn volgende doel. „Daarna zien we verder. Als ik naar de Tour ga, is het voor het podium.”

De Nederlandse klassementsrenner Thomas Dekker eindigde in Catalonië als 54ste. Hij gebruikte de rittenkoers om in vorm te komen voor de Tour. „Ik ben er goed uitgekomen”, meldde hij na de door de Nieuw-Zeelander Greg Henderson gewonnen slotrit op zijn wedsite TD Magazine. „Ik ga nu de Ronde van België rijden, daar ga ik voor het klassement.”

In de Ronde van Italië begon Denis Mentsjov vanmorgen in Pergola in de roze leiderstrui aan de koninginnerit met vier lastige beklimmingen. In de heuvelachtige etappes van het weekeinde maakte de Russische Rabokopman een sterke indruk.

Zaterdag testte uitdager Danilo Di Luca de leider, door zijn hele ploeg op kop te laten rijden in de door de Australiër Simon Gerrans gewonnen rit naar Bologna San Luca. Op de steile slotklim beantwoordde Mentsjov een aanval van de Italiaanse klimspecialist met gemak. Gisteren raakte hij niet in paniek toen Ivan Basso, in het klassement op meer dan drie minuten, op de laatste beklimming aanviel en een minuut voorsprong pakte. Mentsjov concentreerde zich opnieuw op Di Luca. Met hulp van onder andere Tourwinnaar Carlos Sastre werd Basso in de afdaling ingelopen. De etappe werd na een lange vlucht gewonnen door Leonardo Bertagnolli. Diens medevluchter Serge Pauwels moest zich in de slotfase van Cervelo-ploegleider Jean-Paul van Poppel laten afzakken om Sastre bij te staan.

In Vaals won Jetse Bol gisteren Olympia’s Tour. De 19-jarige Raborenner had na de door de Amerikaan Tejay van Garderen gewonnen slotrit twee seconden voorsprong op Joost van Leijen.