Twitpic?

Foto Abdirashid Abdulle/AFP Dode soldaat Somalië An unidentified Somali man takes a picture of the body of a soldier killed during fierce clashes on May 22, 2009 in Mogadishu. Fierce clashes left at least six people dead as Somali government forces attempted to drive Islamist rebls out of the capital, , officials and witnesses said. Troops attacked the rebels in three positions in southern Mogadishu which they wrested from the government during recent heavy clashes that have so far killed more than a hundred people. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Abdirashid ABDULLE
Foto Abdirashid Abdulle/AFP Dode soldaat Somalië An unidentified Somali man takes a picture of the body of a soldier killed during fierce clashes on May 22, 2009 in Mogadishu. Fierce clashes left at least six people dead as Somali government forces attempted to drive Islamist rebls out of the capital, , officials and witnesses said. Troops attacked the rebels in three positions in southern Mogadishu which they wrested from the government during recent heavy clashes that have so far killed more than a hundred people. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Abdirashid ABDULLE AFP

De kans dat de foto van de dode soldaat die deze onbekende man maakt, wordt geüpload naar Twitter is niet zo klein als je zou denken. Afrika is de grootste groeimarkt voor telefonie, ongeveer 30 procent van de Afrikanen heeft nu een mobiele telefoon. De laatste twee jaar stijgt ook het aantal afgenomen mobiele internetabonnementen snel.

Zo snel dat het Afrikaanse persbureau Africa Interactive begin dit jaar een nieuwsite gericht op de Afrikaanse markt heeft gelanceerd die speciaal gemaakt is voor mobiele telefoons. Via hun mobiele telefoon kunnen bezoekers ook hun eigen nieuws naar de website uploaden. In 2008 ontving het bedrijf een onderscheiding van de Webby Awards voor een project waarbij Afrikaanse journalisten filmpjes maken met een mobiele telefoon.

Waarom de man op de foto een foto maakt van de soldaat is overigens onbekend. De man is één van de zes militairen die is gedood toen het leger vrijdag islamitische rebellen uit de hoofdstad wilden verdrijven. Tot nu toe zijn er meer dan honderd mensen omgekomen bij het recente geweld in de hoofdstad. Mobiele telefonie groeit in Afrika zo snel, omdat abonnees van Vodafone via sms veilig kleine bedragen aan familieleden kunnen overmaken. De ‘M-Pesa money transfer service’ telt nu 5 miljoen gebruikers. Omdat dit soort diensten in Afrika via de mobiele telefoon gaan, wordt de telefoon ook wel de pc van Afrika genoemd.

Privéfoto's van geweld in Somalië zijn op Flickr slechts sporadisch te vinden. Twitterende Somaliërs lijken nog niet te bestaan. Een zoekopdracht naar Twitteraars in Mogadishu leidt ironisch genoeg steeds naar mensen die in Californië wonen.

In de Verenigde Staten zijn de zorgen van een heel andere aard dan die in Somalië. ‘Talkin to the homie splainin this nerd got me spinnin like ol school djs im feelin this nerd he tol me tell im like naaaaa i kaint do’ twittert @EffTeeGee.

Bekijk de mobiele nieuwssite voor Afrika via nrcnext.nl/links