Philips in Italiaanse espressomachines

Technologiebedrijf Philips wil de Italiaanse koffiespecialist Saeco overnemen. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Saeco, opgericht in 1981, is vooral bekend van zijn geavanceerde espressomachines. Zowel in thuisland Italië als in Europa is Saeco marktleider.

Saeco, gevestigd in het Italiaanse Bologna, heeft een omzet van 318 miljoen euro en telt nu ongeveer 1.400 medewerkers. Philips maakt niet bekend hoeveel het voor Saeco gaat betalen. Wel is duidelijk dat de eigenaar, investeringsfonds Pai, een schuld van 560 miljoen euro wil herfinancieren. Het is de eerste overname die de divisie Consumer Lifestyle van Philips doet sinds de omzetverliezen in 2008 en het eerste kwartaal van 2009. De overname moet nog wel door Saeco’s kredietverstrekkers worden goedgekeurd.

Philips behaalde zelf succes met de automatische Senseo-koffiemachines, die het samen met koffiefabrikant Douwe Egberts ontwikkelde. Inmiddels zijn er ruim 25 miljoen van die apparaten verkocht. Vorige maand moest het technologiebedrijf een forse tegenvaller incasseren: door een haperend veiligheidsmechanisme moesten zeven miljoen Senseo-machines wereldwijd worden gerepareerd. Dat kost Philips 30 miljoen euro.