Overspel

Madame Bovary Gustave Flaubert
Madame Bovary Gustave Flaubert

Alle overspelzaken lijken op elkaar, maar sommige lijken meer op elkaar dan andere. Madame Bovary aan het IJsselmeer: jonge vrouw met donkere krullen verveelt zich in het dorp en zoekt naar hoger honing in de armen van een stedeling. Yonville is Volendam, Rouen is Madrid.

En in 1857 waren er parkeergarages noch betaalautomaten, maar slechts paarden. En zoals Yolanthe en voetballer Wesley Sneijder zich aan elkaar vergrepen op luttele meters van hun automobiel, zo bezweek Emma voor de koele minnaar Rodolphe terwijl hun paarden even verderop in het bos aan het loof stonden te knabbelen. En op dezelfde manier verandert de wereld: ‘Zij herkenden de struiken, diezelfde stenen tussen het gras. Om hen heen was niets veranderd; en toch was er voor haar iets gebeurd van meer belang dan dat de bergen zich verplaatst zouden hebben.’ Je ziet Yolanthe door die garage lopen, waar niets meer hetzelfde is als voor de zoen bij de betaalautomaat.

En zoals Emma dadelijk voelde dat het mis was toen zij de nieuwe woning betrad waarin zij met haar Charles als geen ander ongelukkig zou wezen (‘In de vestibule al voelde Emma de kilte van de gepleisterde wanden als een nat laken op haar schouders vallen’), zo vluchtte ook Yolanthe bij de eerste de beste gelegenheid om haar gezamenlijke woning met Jan te ontvluchten. ‘Jenny en een paar vriendinnen kwamen het nieuwe huis van Jan en Yolanthe schoonmaken. Yolanthe besloot zelf te gaan winkelen en heeft de toegeschoten hulptroepen geen koffie of thee gegeven.’ Inderdaad, De Telegraaf is geen Flaubert – maar goed. Negenennegentig procent van de schrijvers die na hem kwamen kunnen óók niet aan Flaubert tippen.

Let trouwens op het detail van het winkelen. Want het is niet alleen het overspel dat Emma in de problemen brengt, maar vooral ook de torenhoge schulden die zij op zich neemt door steeds maar weer nieuwe spullen aan te schaffen bij Lheureux, de stoffenkoopman van Yonville.

Uit Madame Bovary weten we bovendien al hoe het verder gaat. Uiteindelijk zal Wesley weigeren Yolanthe mee te nemen naar Madrid, zoals Rodolphe Emma liet zitten. Zij zal haast sterven aan een zenuwziekte en dan vallen voor de charmes van een jongere, naïeve man, Leon in de roman. Dat zal dan Jeffrey Bok wel worden, een achttienjarig talent van FC Volendam dat al enkele malen op de Dijk werd gesignaleerd met Monique Smit, de zus van Jan Smit. Als ook hij valt voor de charmes van Yolanthe, zal het pas echt gaan stormen in Volendam. En dan wordt het tijd dat alle apothekers in het dorp een extra slot op hun voorraadkasten met arsenicum doen. Want het moet natuurlijk wel fictie blijven.

Arjen Fortuin