Ongeregistreerde lobbyist in de ban

Europarlementariërs van SP, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren gaan niet meer in gesprek met ongeregistreerde lobbyisten. De partijen spraken dat gisteren met elkaar af.

Sinds anderhalf jaar kent de Europese Unie een vrijwillig registratiesysteem voor lobbyorganisaties, maar slechts 20 procent van de ongeveer 15.000 lobbyisten meldde zich aan. De partijen hopen met dit besluit meer registraties af te dwingen. SP-lijsttrekker Dennis de Jong vroeg alle partijen een verklaring te ondertekenen. CDA, VVD, ChristenUnie/SGP, D66 en PVV deden dit niet. Het in kaart brengen van de lobbyisten is volgens De Jong vereist om de doorzichtigheid van de Europese instellingen te vergroten en de invloed van grote bedrijven via lobbyisten in te dammen.

VVD-lijsttrekker en ex-lobbyist Hans van Baalen vindt het een slecht idee. „Dit is een typisch SP-verhaal. Die doen het voorkomen alsof alle Europarlementariërs dom, corrupt of naïef zijn en niet kunnen achterhalen waar iemand van is. Met registratie creëer je een schijnveiligheid. Mijn ervaring is dat politici meteen ruiken of je met goede informatie komt. Het is gemakkelijk te controleren of iemand onder valse voorwendselen contact met je opneemt. Eén telefoontje en je weet het.”

Waarom dan toch deze afspraak? „Het is politiek correct.”