Noord-Korea test met succes krachtige A-bom

Noord-Korea heeft vandaag een – naar eigen zeggen succesvolle – atoomproef uitgevoerd. Seismologische diensten in onder andere Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Europa hebben de test bevestigd. De bom lijkt aanzienlijk krachtiger geweest te zijn dan de eerste, die het communistische regime in 2006 testte. De trilling werd honderden kilometers verderop gevoeld.

Het regime in Pyongyang had de test aangekondigd nadat het vorige maand uit het zespartijenoverleg over de stillegging van het Noord-Koreaanse atoomprogramma was gestapt. Die stap volgde op de internationale veroordeling van een rakettest begin april. Volgens Noord-Korea was de test nodig ter versterking van zijn „afschrikmiddelen tot zelfverdediging”.

Ook vandaag testte Noord-Korea drie raketten. De test vond plaats op tachtig kilometer ten noordoosten van de stad Kilju in de provincie Noord-Hamgyong.

De atoomproef is wereldwijd in scherpe bewoordingen veroordeeld. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat de test „een flagrante uitdaging” is van resolutie 1718 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het land wordt verboden om nucleaire proefnemingen te doen. „Noord-Korea’s pogingen om kernwapens te ontwikkelen alsmede zijn raketprogramma vormen een bedreiging van de internationale vrede en veiligheid.”

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak sprak van „een provocatie die niet getolereerd kan worden”. De Britse premier Brown noemde de test „een gevaar voor de wereld”.

De Veiligheidsraad komt vanmiddag in spoedzitting bijeen. Japan heeft opgeroepen tot nieuwe sancties tegen het regime van Kim Jong-il. Verwacht wordt dat China, evenals Japan een permanent lid van de raad, dat zal blokkeren. China, dat de kernproef ook heeft veroordeeld, is het enige land in de regio dat min of meer als bondgenoot van Pyongyang beschouwd kan worden. Internationaal wordt er bij Peking op aangedrongen dat het zijn invloed gebruikt om Noord-Korea weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei vandaag „zeer bezorgd” te zijn en deed een oproep aan Noord-Korea om „alle moeilijkheden door middel van dialoog op te lossen”. (AP, AFP, Reuters)