Nog nooit waren ze zo dichtbij

Voor de vierde keer op rij werden de hockeyers van Bloemendaal kampioen.

Door slordigheden duurde het lang voordat ze de wedstrijd beslisten.

Ronald Brouwer (r), maker van de treffer voor Bloemendaal, met keeper Jaap Stockman. Foto Michael Kooren 24-05-09. Bloemendaal. RABO hoofdklasse kampioenschap 2008-2009, Bloemendaal kampioen. foto Michael Kooren. Maker winnende doelpunt,Brouwer(RE) na afloop met de doelman van Bloemendaal Kooren, Michael

Eigenlijk is het geen verrassing meer, de hockeyers van Bloemendaal bleken gisteren weer de sterkste te zijn. Hoewel Amsterdam een dag eerder de stand in de play-offs knap gelijk trok, domineerde de ploeg van Max Caldas de derde en beslissende wedstrijd. Op ’t Kopje werd het 1-0 voor Bloemendaal, de vierde titel op rij en de dertiende in totaal sinds de invoering van de hoofdklasse.

Vooral in de eerste helft was Bloemendaal, dat luid werd toegezongen door het enthousiaste oranjegekleurde publiek, de betere ploeg. Het duurde echter tot de verlenging voordat de dominantie ook op het scorebord te zien was. Bloemendaal kreeg mogelijkheden genoeg, maar was slordig in de afronding. Zo kwamen Ronald Brouwer en de Australiër Jamie Dwyer beiden vrij uit voor de keeper van Amsterdam. Klaas Veering zat echter goed in de wedstrijd en wist de schoten van de Bloemendaalspitsen keer op keer te stoppen.

Na rust speelden beide ploegen slordig. Passes kwamen niet aan en veel ballen belandden buiten de lijnen. Amsterdam nam langzaam het initiatief over. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd mocht de ploeg van Sjoerd Marijne zich opstellen voor een strafcorner, nadat Brouwer te wild met zijn stick had uitgehaald naar de bal. Het enthousiaste Bloemendaalpubliek was op slag stil. Zaterdag was Amsterdam namelijk met 3-2 te sterk door drie benutte strafcorners van Taeke Taekema. De bal werd ditmaal echter niet goed gestopt, waardoor de strafcornerspecialist niet eens een poging kon doen om te scoren. De misser werd op de tribune gevierd als een overwinning.

In de verlenging nam Bloemendaal het heft weer in handen. Al na drie minuten maakte Brouwer, die ook in de halve finale tegen Rotterdam beslissend was in de extra tijd, de golden goal. Op aangeven van de Spanjaard Rodrigo Garza, die volgend seizoen naar HGC vertrekt, tikte de spits de bal simpel binnen.

Bij Amsterdam was de teleurstelling groot. „Nog nooit waren we zo dichtbij”, reageerde coach Marijne. Vorig jaar stonden Amsterdam en Bloemendaal ook al tegenover elkaar in de finale. Bloemendaal was toen na twee wedstrijden kampioen. Marijne gaf de scheidsrechters mede de schuld van de nederlaag. „Ik ben zeer teleurgesteld in het niveau van de arbitrage. Wij kregen veel onterechte strafcorners tegen. Daar hebben we niet direct door verloren, maar dat maakte het wel extra lastig.” In totaal kreeg Bloemendaal zeven strafcorners mee en Amsterdam drie. „Ja, als de strafcorner bij Amsterdam niet loopt, dan gebeurt er weinig”, reageert Bloemendaalcoach Caldas met een tevreden glimlach op zijn gezicht.

Hoewel zijn ploeg zaterdag mat en afwachtend speelde, beweerde de Argentijnse coach zich voor het beslissingsduel weinig zorgen te maken. „Amsterdam speelde de tweede wedstrijd beter, maar eigenlijk kregen ze, op de strafcorners na, weinig kansen.” Geen van de Bloemendaalspelers speelde echter een goede wedstrijd. Toch besloot Caldas hun niet toe te spreken. „We hadden heel de nacht kunnen analyseren, maar dat heeft geen zin. Ik heb ze ruimte gegeven het verlies zelf te overdenken. Daar hebben ze mij niet voor nodig”

Dat beaamt aanvoerder Teun de Nooijer na de prijsuitreiking met een biertje en een fles champagne in zijn handen. „We zagen zelf ook wel in dat we gisteren weinig wilskracht toonden, de gemakzucht was erin geslopen. In dit duel toonden we dat we na drie titels ook echt die vierde wilden winnen.”

De hockeyers mogen één dag feesten, maar daarna moeten ze weer op het trainingsveld verschijnen. Volgende week staat namelijk de final four van de European Hockey League op het programma. Daar moet Bloemendaal het in de halve finale opnemen tegen Rotterdam.

    • Shari Kiljan