Netanyahu: bestaande nederzettingen mogen verder groeien

Jeruzalem. Israël zal huizen blijven bouwen in bestaande joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren gezegd. Met zijn uitspraken negeert hij de oproep van de Amerikaanse regering om een einde te maken aan de groei van de nederzettingen. De opmerking van Netanyahu komt enkele dagen na zijn moeizame bezoek aan de VS, waar president Obama hem onder druk zette om in te stemmen met de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat en de bouw in joodse nederzettingen te stoppen. De VS beschouwen de nederzettingen, waar zo`n 28.000 Israëliërs in wonen, als een obstakel voor vrede. De bouw in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem is de laatste jaren in hoog tempo voortgezet. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft gisteren een Israëlische terugtrekking uit het gebied dat het land sinds 1967 bezet, uitgesloten.