Leaseplan wil geld spaarders ophalen

Leaseplan gaat concurreren op de Nederlandse spaarmarkt. Het autoleasebedrijf wil vanaf het vierde kwartaal van dit jaar een internetrekening voor spaarders aanbieden. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Leaseplan is sinds 1993 in het bezit van een bankvergunning. Volgens een woordvoerder van Leaseplan kan de kernactiviteit van het bedrijf gezien worden als bankieren. „Wij zijn net als andere banken ook kredietverstrekkers, maar tot nu toe alleen in de vorm van autofinanciering.” Voor Leaseplan is de spaarbank een „additionele vorm van financiering”, nu het bedrijf het moeilijk heeft om institutionele beleggers aan zich te binden. „De normale werking van de kapitaalmarkt is al enige tijd verstoord, dus we moeten zoeken naar nieuwe oplossingen.”

De leasemaatschappij was de eerste financiële instelling die in november vorig jaar gebruik maakte van de garantieregeling van het kabinet. Leaseplan heeft voor 6,1 miljard euro aan obligaties uitgegeven waarvan de overheid de aflossing op zich neemt bij faillissement. Dat is met 40 procent van de uitstaande schuld meer dan andere banken die van de regeling gebruik maken.

Leaseplan wil met het nieuwe product substantiële bedragen binnenhalen. „We hebben veel geld nodig. We zitten in dertig landen en hebben veel auto’s op de weg, dus dan gaat het niet om kleine bedragen.” Het bedrijf kan nog niet zeggen hoe hoog de spaarrente zal zijn of welke andere voordelen het de spaarder biedt. „We zullen geen prijsvechter worden, maar we komen met een aantrekkelijk product.”

Leaseplan is voor de helft eigendom van Volkswagen. De andere helft komt binnenkort in eigendom van Fleet Investments, een investeringsvehikel van de Duitse bankier Friedrich von Metzler. Het bedrijf is gevestigd in Almere, heeft kantoren in dertig landen en wereldwijd 6.200 mensen in dienst. Tot 2004 was Leaseplan in handen van ABN Amro.