Kremlin vergroot greep op rechtspraak

Een meerderheid in het Russische parlement heeft vrijdag in een derde en laatste behandeling een wet aangenomen die de president van Rusland het recht geeft de voorzitter van het Constitutionele Hof te benoemen. Onder de rechters van het Hof bestaat grote verontrusting over de nieuwe wet.

Een van hen, Gadis Gadzjijev, zei onlangs tegen dagblad Kommersant dat de wet in tegenspraak is met het principe van de onafhankelijke rechterlijke macht. Tamara Morsjtsjakova, een gepensioneerd lid van het Constitutionele Hof, zei eerder deze maand tegen radio Echo Moskvy dat de stap een duidelijke vermindering is van het democratisch gehalte en de onafhankelijkheid van het Hof. Volgens politicoloog Nikita Petrov van denktank Carnegie wil het Kremlin met de wet de mogelijke terugkeer van Vladimir Poetin als president voorbereiden voor het geval er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Totnogtoe werden alleen de negentien rechters van het Hof door de Russische president benoemd, waarna de Federatieraad, de Russische senaat, hun benoeming nog moest goedkeuren. De rechters kozen echter zelf hun voorzitter. Volgens de nieuwe wet wordt ook de zittingstermijn van de voorzitter verlengd van drie tot zes jaar.

Het Constitutionele Hof is een van de hoogste Russische rechtinstanties. Het toetst onder meer wetten aan de grondwet en speelt een belangrijke rol in de procedure van een eventuele afzetting van de president. De nieuwe wet moet nu alleen nog door de Federatieraad worden geloodst. Daar wordt weinig tegenstand verwacht.