Kohl stopt per direct als renner

De Oostenrijkse wielrenner Bernhard Kohl, voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik in de Ronde van Frankrijk van 2008, heeft vanmorgen op een persconferentie in Wenen zijn afscheid aangekondigd. „Zonder doping kun je niet met gelijke kansen meedoen in de internationale top”, verklaart hij op zijn website www.bernhardkohl.at. „Ik wil niet langer een dubbelleven leiden dat op leugens is gebaseerd. Daarom stop ik.”

Kohl, die in 2003 en 2004 in de opleidingsploeg van Rabobank reed, eindigde in de afgelopen Tour verrassend als derde en won het bergklassement. In oktober onthulde de Franse sportkrant L’Equipe dat hij de verboden epovariant cera had gebruikt, net als zijn ploeggenoot Stefan Schumacher. Onlangs werd ook de toenmalige Gerolsteiner-renner Davide Rebellin beschuldigd van cera-gebruik bij de Olympische Spelen.

Kohl (27), die aanvankelijk een lucratief contract tekende bij het Belgische Silence-Lotto, bekende vrijwel direct dopinggebruik en accepteerde zijn straf. „Ik heb vrijwillig dope gebruikt, in een systeem waarin je zonder dat niet kunt winnen.” De Oostenrijkse justitie onderzoekt nog altijd de betrokkenheid bij dopinghandel van de renner en zijn manager Stefan Matschiner, die ook de Deen Michael Rasmussen begeleidde.

Bij zijn afscheid was Kohl kritisch over topsport. „De zuivere sportheld, die wij graag willen zien, is vaak fictie. Er komt een punt dat talent, training en discipline niet meer volstaan. Doping wordt dan vaak regel en zuivere sport helaas uitzondering.” Kohl verklaarde dat hij op zijn negentiende voor het eerst met verboden middelen in aanraking kwam.