Kentekenherkenning nieuw instrument tegen sluipverkeer

Rotterdam. De Verkeersinformatiedienst (VID) wil kentekenherkenning gaan inzetten tegen sluipverkeer op korte routes. Een lopende proef bij verzorgingsplaats Bospoort op de A4 richting Den Haag heeft het sluipverkeer met 50 procent verminderd, aldus VID-woordvoerder Patrick Potgraven. De proef is gericht op automobilisten die een stukje file omzeilen door via een parkeerplek of tankstation te rijden. Auto`s die korter dan drie minuten tussen af- en toe rit naar de snelweg verkeren, komen voor de invoegstrook enige seconden voor een rood licht te staan. Automobilisten die ”een boodschapje” hebben gedaan”, worden wel direct doorgelaten. De proef bij Bospoort duurt tot 2011, de VID is in gesprek met een eerste gemeente over de invoering van de techniek. Kentekenherkenning zou ook kunnen worden gebruikt om vrachtverkeer op locaties te weren, aldus Potgraven.