'In Brussel zullen ze wel weten wat ze doen'

Rob Janssen (23), zelfstandig ondernemer uit het Limburgse Swolgen
Rob Janssen (23), zelfstandig ondernemer uit het Limburgse Swolgen

„Ik heb al wel van de verkiezingen gehoord, maar me er nog niet in verdiept. Dat doe ik altijd de laatste paar dagen voor de verkiezingen. In de kantine hoor ik dan alle meningen en ik kijk op internet.

„Ik vind de EU belangrijk. Sinds de euro is de handel makkelijker. Je kunt beter vergelijken. Met de mark was een foutje zo gemaakt. Als je de grens overgaat, hoef je niet meer te wisselen.

„Ik vind niet echt iets negatiefs aan de EU. Bij de overheid zouden de trajecten wel wat korter mogen, maar ik weet niet of dat direct verband houdt met Brussel.

„Aan de uitbreiding van de EU zitten wat mij betreft positieve en negatieve kanten. De vrije handel is positief. Negatief is dat mensen hier soms niet alleen voor het werk heen komen. Als ze niet snel genoeg werk vinden, gaan ze andere dingen doen. Dat hebben we in ons bedrijf ook meegemaakt. Dan werd er ingebroken en bleek het iemand van het asielzoekerscentrum te zijn.

„Met toetreding van Turkije heb ik geen problemen. Ieder zijn vak zeg ik altijd. In Brussel zullen ze wel weten wat ze doen.”

Meer over de Europese verkiezingen op nrc.nl/ep2009