HSBC verkent de Chinese markt

Welke van deze vier namen hoort niet in dit rijtje thuis: ICBC, CCB, HSBC, BOC? De vier grote banken die in China actief zijn, mogen dan gelijkluidende afkortingen hebben, één van hen, HSBC, is helemaal niet Chinees. De Britse kredietverlener, met beursnoteringen in Londen en Hongkong, noemt zichzelf stateloos, maar zou deze status wel eens moeilijk overeind kunnen houden.

Recente stappen van HSBC hebben ertoe geleid dat de bank zich een iets ‘Chinezer’ voorkomen heeft aangemeten. Zo was HSBC de eerste ‘buitenlandse’ firma die de bevoegdheid kreeg om een obligatie uit te geven in de Chinese munt, de yuan. HSBC heeft ook een beursnotering in Shanghai aangevraagd, waar de aandelen normaliter worden verhandeld tegen een premie van 30 procent ten opzichte van hun in Hongkong genoteerde tegenhangers.

De stappen van HSBC zijn grotendeels diplomatiek van aard. Het binnenhalen van lokale fondsen via de yuan-obligatie zal het valutarisico van HSBC verminderen en de bezittingen onder één noemer brengen met de schulden. Maar op een niveau van 3 miljard yuan (440 miljoen dollar) is de obligatie-uitgifte een druppel in de oceaan. Op bankrekeningen in Hong Kong stond eind maart slechts 53 miljard yuan (7,8 miljard dollar), aldus officiële cijfers.

De aanvraag van de beursnotering in Shanghai lijkt vooral symbolisch. De Londense beursnotering van HSBC biedt westerse beleggers een mogelijkheid om te speculeren op oosterse financiële markten. Dat is de reden dat tweederde van de aandeelhouders in Londen staat geregistreerd en niet in Hongkong. Chinese aandeelhouders kunnen nu al belangen in Chinese banken nemen.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • John Foley